Ako imaš pretrpan raspored i ne stigneš kuhati, svejedno nemaš više izgovora za nezdravu prehranu jer je u većim hvatskim gradovima u zadnjih nekoliko godina otvoreno dosta restorana, među kojima su i oni s brzom ali zdravom hranom. Ukusne i zdrave obroke tako mogu naći vegani, vegetarijanci, makrobiotičari, osjetljivi na gluten i laktozu.
Od zagrebačkih restorana izdvajamo
- Bistro Fotić - nudi sezonske specijalitete poput juhe od kestena, brancina s kvinojom na kremi od limuna po vrlo prihvatljivim cijenama. Fantasticno fin, ali i zdrav cjelovit obrok tamo ćete platiti do 100 kuna.
- Lari i Penati - jelovnik se često mijenja i ispisan je na jednoj stranici postavljenoj na drveni podložak. Sezona je špinata, pa preporučujemo QUICHE OD ŠPINATA kojem poseban štih daju blue cheese i orasi. Ukratko, ugodno mjesto za brz i fin, a ne preskup obrok
- Mali bistro Ane Ugarković u Vlaškoj ulici također je mjesto na kojem se može jesti zdrava i super ukusna sezonska hrana. Budući da je zima sezona kada je raštika najukusnija, u Malom bistrou kod Ane su na meniju prefine rolice raštike punjene kozijim sirom.
Split
- U Splitu je za brz, a zdrav ručak dobro posjetiti restoran No stress. Sada već posebna lista nazvana "Lagani ručak" podsjeća na vedri, čak i veseli teatar jer su među lagana jela svrstani i biftek te domaći ravioli punjeni raguom od dugo kuhanog pivca. Vedro zvuče i ljubičasta hobotnica, kuhana u vinu pa pripremljena na salatu, te bijeli rižot od sipe sa sladoledom od crnila, a autori jelovnika dobro su se poigrali riječima i u torti od liganja ili bifteka te jelu nazvanom crème brûlée.
- Split se može pohvaliti i brojim konobama, a svakako vrednja pažnje je konoba Ma:Toni. Posebnu je pozornost konoba dala prilagodbi jelovnika svim trendovima, pa je u ponudi širok izbor bezglutenskih, veganskih i vegetarijanskih jela, na nov i zanimljiv način. Tako za početak možete birati između biftek carpaccia, paštete od bakalara ili bračkog sira. Glavna manjada (tako originalno piše na meniju) vodi vas širom zemlje i svijeta, a svakako treba istaknuti fenomenalan pristup pripremi junećeg i telećeg mesa, gdje od zanimljivih dijelova mesa doslovno rade čuda.
Zadar
Zadar je razvio dvije odlične gastro scene, uz nekoliko vrhunskih slow food restorana, tu su i mjesta street food karaktera; restorani i konobe u kojima možete jesti brzo i povoljno cijele godine.
- Jedno takvo mjesto je konoba 2 ribara u samoj gradskoj jezgri na koje se u Zadru ide u svako doba godine. Ako ste u Zadru i ne znate što jesti toga dana, svakako preporučujemo 2 ribara i neki od njihovih jednostavnih i nevjerojatno povoljnih zimskih menija.
Rijeka
- Riječani i njihovi gosti već godinama rado posjećuju restoran Štanger, na prometnici koja povezuje Lovran i Mošćeničku Dragu. Otvoren je od 18 sati pa tamo možete stvariti na fine "after work" zalogaje, u ovo doba inspirirane kestenima odnosno marunima.
Osijek
- U Osijeku je ponudu brzih i zdravih obroka posebno osmislio restoran Waldinger. Ponuda hrane je kombinacija tradicionalnih jela pripremljenih na moderan način prilagođena potrebama suvremene publike.
Više o restoranskoj ponudi u Hrvatskoj čitaj na portalu Gourmet 365