Kečap nam je postao svakodnevna namirnica, a kako bi ta namirnica bila što zdravija i ukusnija probaj ju sama napraviti. Nutricionistica Darija Vranešić Bender podijelila je svoju recepturu s nama.
Sastojci:
- 1/2 kg svježih i zrelih rajčica (najbolje cherry ili šljivarica)
- 1/2 kg konzerviranih pelata
- veliki luk
- 1/2 glavice komorača
- 1 stabljika celera
- maslinovo ulje
- malo svježeg đumbira (veličine palca)
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 crvene ljute čili papričice
- svežanj svježeg bosiljka
- 1 žlica korijandera
- sol
- papar
- 3/4 šalice vinskog octa
- 1/3 šalice smeđeg šećera
Priprema:
Sve sastojke nasjeckaj na male komade. Za početak, sve nasjeckano povrće stavi u duboku tavu na zagrijano maslinovo ulje i potom dodaj začine: đumbir, češnjak, čili, korijander, bosiljak te sol i papar. Pirjaj 10-15 minuta na laganoj vatri dok se omekša.
Potom dodaj sve rajčice i 1 i 1/2 šalicu hladne vode. Kuhaj do vrenja i lagano protresi dok se tekućina ne reducira na pola početne količine. Potom dodaj svježi bosiljak i cijelu smjesu stavi u mikser (blender) i dobro usitni na najbržoj brzini, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Prelij umak u čisti lonac i dodaj smeđi šećer i ocat. Pristavi na štednjak i kuhaj dok dio vode ne ispari i smjesa poprimi konzistenciju kečapa od rajčice. Sada možeš kušati domaći kečap i po potrebi korigirati okus začinima. Ovako pripremljen kečap možeš pohraniti u sterilizirane staklenke i čuvati ga do 6 mjeseci, kaže nutricionistica Vranešić Bender.