Ove godine pripremi pravu domaću zimnicu! Ukiseljeno povrće osigurava enzime za probavljanje masnoća i ugljikohidrata, a najbolje je za zimnicu odabrati povrće iz ekološkog uzgoja. Za početak isprobaj jednostavan recept za ciklu ukiseljenu jabučnim octom
Spravljanje zimnice nije samo stvar tradicije, već i spremnosti da u svakodnevnu prehranu unesemo kvalitetu. Uz ekonomski razlog koji nam je u ovim kriznim vremenima itekako važan, domaća zimnica je praktična jer njome lako možemo upotpuniti obrok ili pak ubrzati njegovo spravljanje.
Najvažniji je ipak doprinos tih namirnica našem zdravlju. Tako na pimjer kisela zimnica osigurava potrebne enzime za probavljanje masnoća i ugljikohidrata, a slatka osigurava vitamine, minerale i druge hranjive tvari kojih u uobičajenoj prehrani u hladnijem dijelu godine ima znatno manje.
Za razliku od industrijski proizvedene zimice koja nas čeka na policama trgovina, domaću eko zimnicu možemo u potpunosti prilagoditi vlastitim potrebama. Sami možemo odlučiti o kvaliteti namirnica koje ćemo spremiti za zimu, pri čemu valja težiti onima organski uzgojenima, kao što možemo i odabrati namirnice koje ćemo koristiti za kiseljenje, bilo da je to morska sol, octat ili pak ulje.
Najbolji je ocat iz ekološkog uzgoja napravljen tradicionalnim metodama – jabučni, rižin, umeboshi, aceto balsamico, a od ulja hladno prešano suncokretovo i maslinovo.
Radionica eko zimnice
Hoćeš li se ove godine odvažiti i spraviti svoju eko zimnicu? Inspiraciju i sve potrebne informacije možeš dobiti na radionici u Makronovi 21. rujna 2010. od 17 do 20:30 sati.
Naučit ćeš kako koristiti umeboshi - ukiseljenu japansku marelicu - kao konzervans, kako napraviti želatinu s algom agar-agar te zašto je sol važna u slanoj zimnici, a zašto ju je važno dodati i u slatku.
Saznat ćeš i pet osnovnih pravila za pripremu povrća i voća za zimnicu, zašto sterilizirati i pasterizirati zimnicu, gdje i kako je poslije čuvati i ostalo.
Na samoj radionici imat ćeš mogućnost vidjeti spravljanje turšije, ajvara, gljiva u ulju, konzervirane kinpire s mrkvom i čičkom te miješane marmelade od malina, jabuka i drijenka, a isprobat ćeš i jela koja se mogu napraviti sa zimnicom.
Više info: www.makronova.com
Recept za ukiseljenu ciklu
Sastojci:
- 1/2 kg cikle
- 1 dcl jabučnog octa (eko ocat SMID)
- 2 dcl vode
- 1,5 žličice soli
Priprema:
Kuhanu ciklu očistiti od kore te je narezati na ploškice. Prokuhati ocat, sol i vodu te tom vrelom tekućinom preliti ciklu posloženu u staklenku.
Staklenku zatvoriti i ostaviti je hladiti. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirati – kuhati u vodi dok se ne pojave mjehurići.
Salatu od cikle možeš poslužiti uz tikvice punjene kvinojom!