Limunada je najbolji izbor za vruće ljetne dane, a možeš ju poboljšati tako da joj dodaš probiotike. Zbog fermentacije koja se dogodi u ovom spoju, tvoja će limunada sadržavati gomilu zdravih bakterija, esencijalnih za normalnu funkciju probave.
Vodeni kefir i kombucha samo su neki od odličnih produkta fermentacije, što ih čini punima probioticima i enzimima.
Budući da zahtijevaju nabavljanje određene bakterijske kulture i dosta vremena na napraviti, uz pomoć sirutke (koja je dostupna u gotovo svakoj trgovini) i osvježavajuće limunade, možeš dobiti jednako jako i zdravo probiotičko osvježavajuće piće.
Ova se limunada, koju smo našli na portalu Wellness Mama, vrlo lako radi i spremna je u samo nekoliko dana, a neće ti trebati zahtjevni sastojci, poput gljiva i sličnih kultura.
Sastojci:
- 150 g šećera (nerafiniranog, smeđeg)
- 2,5 do 3 litre filtrirane vode
- 10 limuna ili limeta, iscijeđenih
- 250 ml sirutke
Priprema:
- U posudi, vrču ili staklenci od najmanje 3 i pol litre pomiješaj šećer i malo vruće vode tek toliko da se šećer ima u čemu otopiti.
- Dodaj sok limuna ili limete i napuni staklenku do 3/4 s vodom.
- Osiguraj joj mjesto na sobnoj temperaturi pa dodaj sirutku.
- Dobro pokrij i ostavi da stoji dva do tri dana.
- Nakon toga ju prebaci u hladnjak i pij 1,5 - 2 decilitra dnevno. Aroma pića intenzivirat će kroz dane. Postane li prekisela jer se šećer sasvim razgradio, dodaj malo stevije za bolji okus.
...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...