Hrana 08. ožujka 2016.

Kako pravilno soliti i drugi trikovi

Sol_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Priprema hrane kod kuće je jedan od ključnih faktora zdrave prehrane i možda prva stepenica u procesu gubitka kilograma. No, sigurno si se i sama uvjerila kako je ponekad teško slijediti recepte ili određene savjete za kuhanje. Ne daj da te obeshrabre nejasni recepti ili jednom zagorio ručak. Kuhanje je umjetnost koja zahtijeva dobru volju, kvalitetne namirnice i odgovarajuće posuđe. Donosimo ti par korisnih uputa za pripremu jela

  • Kako dozirati sol i papar - Kada kuhaš prema receptu, zanemari konkretne mjere za sol i papar navedene u popisu potrebnih sastojaka. U ovom slučaju su tvoja usta točnija mjera od žličice. Kušaj hranu koju pripremaš što češće i sama procijeni koja količina je potrebna. Bilo bi dobro da u svojoj kuhinji imaš doze za sol i papar iz kojih možeš prstima uzimati željenu količinu kojom ćeš popapriti i posoliti jelo koje pripremaš. Osim što doze s rupicama često imaju premale ili prevelike rupe, puno teže ćeš procijeniti jesi li dovoljno začinila jelo.
  • Kada je potrebno posoliti meso - Bez obzira je li riječ o piletini, svinjetini ili puretini, meso je potrebno posoliti oko 8 sati prije pripreme. Tako će sol potpuno prodrijeti u meso i osigurati sočnost te u krajnjem slučaju finije jelo.
  • Što kada je jelo ipak preslano - Pokušaj dodati ocat kako bi se kiselinom popravio okus i jelo postalo slano-kiselo. Ako ipak ne voliš kiselo jelo ili ne pripremaš salatu, dodaj žličicu meda kako bi otopila slanoću.
  • Zašto je važno osušiti ribu - Vlažna površina ribe koju pripremaš u dodiru s vrućom tavom ili roštiljem može dovesti do lijepljenja za površinu posude. Ako riba ima kožu, oštrim nožem izvuci vodu koja se zavukla u kožu. Na kraju ribu možeš potapkati papirnatim ručnicima kako bi se potpuno osušila.
  • Korisno prilikom pečenja mesa - Istraživanja pokazuju da često okretanje odrezaka, komada piletine, kotleta, hamburgera i drugih komada mesa omogućava da se meso ispeče brže i ravnomjernije, Stoga je savjet da se tanji komadi mesa poput filea okreću jednom u minutu do dvije, a veći komadi svakih pet do sedam minuta.

Otkrij je li kuhanje na pari dobar izbor!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.