Ocat obogaćen začinskim biljem pruža primamljivu aromu salatama. Napravi ga tako da domaćem ili kupovnom octu dodaš začinsko bilje prema želji. Operi svježe listiće bosiljka, majčine dušice ili metvice, rasprostri ih na lim za pečenje te suši na suncu ili na niskoj temperaturi u pećnici dok se ne počnu savijati
Ako upotrebljavaš vinski, jabučni ili rižin ocat, za aromatiziranje su najpopularniji ružmarin, majčina dušica, kadulja i češnjak.
Ljuti ocat s okusom češnjaka
- Češnjak oljušti, operi i osuši te nabodi na drvene štapiće za ražnjiće. Izbjegavaj metalne štapiće jer mogu pokvariti okus.
- Uguraj štapić s češnjevima češnjaka u bocu i izvadi nakon 24 sata.
- Ljutinu možeš dobiti čili papričicama. odreži im vrh, očisti od sjemenki, operi i nareži na trake koje mogu proći kroz grlo boce.
- Kad bude dovoljno ljuto, procijedi i ulij u steriliziranu bocu.
Preljev od mrkve i đumbira
- U blenderu ili štapnim mikserom usitni naribane dvije mrkve, žlicu naribana đumbira i pet ljutika, dok ne postanu vrlo sitni i ne povežu se u glatku smjesu.
- Dodaj 3/4 šalice ulja od kikirikija
- 1/2 šalice rižina octa
- 2 žlica sojina umaka
- Prstohvat soli i malo šećera
- Miješaj dok svi sastojci dobro ne prožmu i postanu relativno glatka smjesa
- Spremi preljev u staklenku ili plastičnu posudu te čuvaj u hladnjaku do tjedan dana
- Prije upotrebe promiješaj
Dounaj koja je razlika između ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja.