Hrana 22. listopada 2012.

Pravilna prehrana za svaki tip posla

Gablec-Posao
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pridržavati se principa pravilne prehrane na poslu i nije tako teško ako se razvije dobra strategija koja se uklapa u svakodnevne obaveze bilo da radiš u uredu, na terenu ili kao trgovac. Pročitaj kako si možeš organizirati bolju prehranu na poslu prateći ovih nekoliko koraka

Rasporedi obroke

Obično, kada nas stisne glad, navalimo na hranu te pojedemo i više nego što nam je potrebno. Prejedanje na poslu treba izbjegavati jer nam nakon obilnog obroka padne koncentracija i počne nam se spavati zbog toga što nam je organizam koncentriran na probavu. Zbog toga valja unos hrane rasporediti u nekoliko manjih obroka. Ako svoj ormarić napuniš kvalitetnim zalogajima koji su ti uvijek pri ruci, izbjeći ćeš napadaje gladi i prejedanje. Pod kvalitetnim zalogajima smatra se svježe te sušeno voće, orašasti plodovi, integralni krekeri te rižini krekeri, žitne pločice, komadić sira ili jogurt.

Sušeno voće i orašasti plodovi su idealan zalogaj i za terenske radnike jer nisu kvarljivi i lako ih se transportira

Međuobroci tijekom dana imaju još jednu prednost, a to je da doprinose ukupnom unosu nutrijenata. Pokazalo se kako osobe koje redovito konzumiraju međuobroke unose više vitamina i minerala od osoba koje nemaju tu naviku ukoliko ti međuobroci nisu pizze, deserti i kolači nego voće i povrće.

Ponesi ručak od kuće

Priprema uravnoteženog obroka kod kuće ne mora podrazumijevati dugotrajnu pripremu. Ako kuhaš nakon povratka s posla, pripremi malo više povrća i pomiješaj ga s primjerice kuskusom ili bulgurom i napravi ukusnu i brzu salatu ili ispeci komad pilećih prsa i napravi sendvič koji ćeš ponijeti na posao. Nošenjem ručka od kuće može se uštedjeti novac, ali i sačuvati zdravlje i liniju.

Istraživanja pokazuju kako osobe koje nose ručak od kuće imaju nižu tjelesnu masu u usporedbi s osobama koje jedu gotovu hranu

Ako ti je teško naviknuti se na nošenje ručka od kuće, pokušaj za početak postaviti realan cilj. Primjerice, neka ti cilj bude priprema ručka kod kuće i njegovo nošenje na posao barem dva puta tjedno.

Radni stol nije mjesto za ručak

Trend je takav da zaposlenici sve više obroka jedu za radnim stolom, a mnogi tamo doručkuju i ručaju. Konzumiranje hrane za radnim stolom uzrokuje razmnožavanje bakterija na mrvicama hrane i prejedanje jer pažnja nije usmjerena na hranu već na posao koji se paralelno obavlja. Savjetuje se hranu konzumirati vani na svježem zraku koliko je to moguće ili u za to predviđenim prostorima. Pauza za ručak je i idealna prilika za gibanje. Sjedenje uzrokuje lošu cirkulaciju, a odlaskom na ručak možemo pokrenuti srce i potaknuti krvotok. Ručak je i prilika za interakciju s kolegama te se na taj način potiče produktivnost i kreativnost na poslu.

Piješ li dovoljno vode?

Obrati pozornost na količinu vode koju piješ tijekom dana i povećaj njen unos ako je on manji od 8 čaša dnevno. Sokove valja izbjegavati i zamijeniti ih običnom i mineralnom vodom i nezaslađenim čajevima. Terenski radnici mogu svoju dozu biljnog čaja pripremiti u termosici.

Preporuke za ručak

Ukoliko nisi u mogućnosti ponijeti ručak na posao tada imaj pri ruci broj telefona restorana sa dostavom koji ima kvalitetan izbor jela. Umjesto masnih priloga poput prženih krumpirića odaberi salatu ili kuhano povrće, a umjesto pohane hrane radije odaberi ribu pripremljenu na grillu. Danas je najjednostavnije gablec kupiti u pekarnici kojih ima gotovo na svakom koraku.

Najpopularniji su sendviči koji u svom sastavu imaju salamu, sir, masne umake te su napravljeni od bijelog peciva. Prekomjeran unos procesiranog mesa povezuje se sa raznim bolestima poput dijabetesa, karcinoma i prekomjerne tjelesne mase, a dobru alternativu predstavljaju vegetarijanski sendviči napravljeni od integralnog peciva.

Fizički radnici imaju veće potrebe za energijom od osoba koje imaju sjedilački posao. Stoga je takvim radnicima potreban jači ručak na poslu

Vrlo okrjepljujuća može biti juha ili varivo koje će nadoknaditi izgubljene elektrolite te ako sadrži povrće, cjelovite žitarice i nemasno meso zadovoljit će potrebe za prehrambenim vlaknima i proteinima koji su potrebni mišićima. Čak i salata može biti kvalitetan objed za osobe koje su tjelesno vrlo aktivne. Salata bi osim povrća trebala sadržavati meso, krumpir, mahunarke, tunu, tvrdo kuhano jaje, sir i orahe kako bi bila dovoljno energetski bogata.

Uredskim radnicima su potrebni proteini

Prekomjeran unos ugljikohidrata može uzrokovati pospanost stoga se uredskim radnicima preporučuje konzumirati hranu bogatu proteinima. Idealan, a jednostavan ručak za ured su integralno pecivo i biljni namazi napravljeni od mahunarki primjerice namaz od slanutka u kombinaciji sa šopskom salatom. Također, dobra ideja za uredski ručak je i riblji namaz pripremljen od ostataka ribe od prethodnog ručka. Vrlo brzo se može napraviti hranjiv, a ukusan namaz.

Više ugljikohidrata za trgovce i profesore

Osobama čiji posao uključuje puno stajanja i laganog kretanja potrebni su ugljikohidrati koji će im dati energiju za gibanje. Primjerice, hladna salata od tjestenine ili cjelovitih žitarica u kombinaciji s povrćem. Voće je idealno konzumirati u kratkim odmorima između satova ili u trenucima kada nema kupaca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.