Hrana Analizirali smo 26. kolovoza 2021.

Povlači se nekoliko proizvoda od konoplje zbog povećanog sadržaja THC-a

Foto: shutterstock Posljednji u nizu povučenih proizvoda je ulje konoplje no ovaj put nije problem u pesticidu već tetrahidrokanabiolu, odnosno THC-u
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S tržišta se povlači niz proizvoda koji nisu u skladu s europskim odredbama o sigurnosti hrane.

Zbog prisutnosti opasnog pesticida iz brojnih je dućana u posljednjih nekoliko tjedana povučen veći broj proizvoda. Posljednji u nizu povučenih proizvoda je ulje konoplje no ovaj put nije problem u pesticidu već tetrahidrokanabiolu, odnosno THC-u. Naime, ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je 26. kolovoza o opozivu proizvoda Vita D´or BIO ulje konoplje od 250 mililitara zbog mogućeg povećanog sadržaja tetrahidrokanabinola (THC-a), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, prenosi HINAPovlače se količine s datumom upotrebe do lipnja 2022. godine, budući da proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o sigurnosti hrane. 

Trgovački lanac Lidl također povlači nekoliko proizvoda češkog proizvođača Euphoria Trade, kekse čaj i proteinske pločice zbog visokog sadržaja aktivnih sastojaka koji sadrže konoplju. U proizvodima je također pronađen povećan sadržaj tetrahidrokanabinola (THC). Tetrahidrokanabinol, poznat i pod nazivom dronabinol, glavna je psihoaktivna tvar pronađena u biljci Cannabis, a novije vrijeme i u nekim drugim biljkama. Konzumacija može imati neželjene posljedice po zdravlje, poput promjena raspoloženja i umora.

Savršeno osvježavajuće ljetne salate bogate zdravim bjelančevima i mastima Možda te zanima... 3 ljetne salate bogate zdravim bjelančevinama i mastima Hrana

Zašto se u posljednje vrijeme povlači velik broj proizvoda? 

Pitanje koji mnogi u ovom trenutku postavljaju jest zašto se u posljednje vrijeme mnogo proizvoda povlači s polica. Podsjetimo, u posljednjih je nekoliko tjedana povučeno niz proizvoda, između ostalog niz proizvoda mesnice Kudelić, Rio Mare tunjevina zbog komadića metala, dva voćna jogurta Dukatos proizvođača Dukat, zatim sladoledi Snickers, Twix, Bounty i M&Ms proizvođača Mars Hrvatska d.o.o., potom nekoliko sladoleda u pakiranjima od po 2.5 litre iz Metro Cash & Carryja, Milka sladoledi na štapiću, krekeri Gustoni njemačke tvrtke Dennree GmbH, vrhnje za kuhanje Bravo Crema iz Konzuma te Cremino za kuhanje tvrtke Stanić, krema za kuhanje od soje 250 ml Provamel, belgijskog proizvođača Alpro C.V.A, Vemondo veganski mozzarella štapići.  U više manje svim proizvodima, uzrok povlačenja je etilen-oksid, pesticid koji se koristi pri dobivanju aditiva E410.

Na internetskoj stranici Otrovno.com Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objašnjeno je da je etilen-oksid (CAS 75-21-8) pri sobnoj temperaturi bezbojan plin koji služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama. Upotrebljava se kao sredstvo za suzbijanje štetočina (fumigant) za namirnice i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu organskih spojeva poput akrilonitrila, etanolamina, etilen-glikola (antifriza) i neionskih površinski aktivnih tvari. Za ljude je navedeni spoj kancerogen, a može dovesti i do neplodnosti. 

Valja podsjetiti da  Europska Unija ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelome svijetu te njeni potrošači uživaju najveću moguću zaštitu. Pojačane kontrole i povlačenja proizvoda događaju se u cijeloj EU ovog ljeta pa tako i u Hrvatskoj.

Možda te zanima... Kako izbacivanje voća i povrća iz prehrane utječe na tijelo? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.