Hrana 06. veljače 2013.

Povezanost doručka i tjelesne težine

Dorucak-Cura_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti posljednji dio rezultata ankete o učestalosti i kvaliteti doručka u kojima analiziramo povezanost indeksa tjelesne mase u odnosu na redovitost doručkovanja. Anketa je pokazala kako najrjeđe doručkuju žene s prekomjernom tjelesnom težinom, dok čak 73, 6 posto ispitanica koje su navele kako redovito doručkuju imaju normalnu tjelesnu težinu

O istraživanju

Anketu o učestalosti i kvaliteti doručka organizirao je portal Zdrava Krava, uz podršku Ministarstva zdravlja, a provedena je u razdoblju od 21.11. do 2.12.2012. na sljedećim internet portalima: zdravakrava.24sata.hr, 24sata.hr, budi.in, gastro.hr, vecernji.hr i poslovni.hr. Ove portale posjećuje preko 1.300 000 korisnika, odnosno gotovo 70 posto internet populacije u Hrvatskoj.

Anketu o doručku je ispunilo 2.475 sudionika, od čega je 88 posto žena i 12 posto muškaraca. Daljnja analiza podataka radila se samo na ženama, budući da je broj muškaraca u uzorku bio deset puta manji. Pogledaj karakteristike uzorka. Napomena: uzorak je prigodni, zaključci se ne mogu generalizirati na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske. Klikni i provjeri koje namirnice su prema rezultatu ankete omiljeni izbor za doručak!

Najredovitije doručkuju žene normalne tjelesne težine

Redovitost doručkovanja povezana je sa stupnjem uhranjenosti, odnosno BMI indeksom, pokazala je anketa. Najredovitije konzumentice doručka su žene normalne tjelesne težine, njih 73,6 posto doručkuje redovito, a samo 2,4 posto u potpunosti izostavlja doručak. Najrjeđe doručkuju gojazne žene, njih 58,3 posto radi to redovito, 27,2 posto ponekad, a 5,8 posto nikada. Pothranjene osobe relativo redovito doručkuju (69,8 posto), rjeđe od onih s normalnom težinom, ali češće od onih s prekomjernom tjelesnom težinom. (Pogledaj tablicu).

Kako doručak utječe na indeks tjelesne mase?

Stupanj uhranjenosti
Redovitost doručkaPothranjenostNormalna težinaPrekomjerna tjelesna težinaGojaznost
Redovito69,8 %73,6 %66,0 %58,3 %
Ponekad17,1 %17,1 %21,6 %27,2 %
Rijetko11,6 %6,9 %9,2 %8,7 %
Nikada1,6 %2,4 %3,2 %5,8 %
Total100,0 %100,0 %100,0 %100,0 %

Komentar nutricionistice

Nutricionistica Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke prokomentirala je kako se izostavljanje doručka povezuje s većim rizikom od pojave pretilosti, što su i potvrdila istraživanja.

'Kao i ranije provedena istraživanja u raznim dijelovima svijeta, i ovo istraživanje pokazalo je kako je redoviti doručak zdrava navika. Rezultati pokazuju da osobe koje najčešće doručkuju imaju poželjnu ili normalnu tjelesnu masu, a vrlo su rijetko pothranjene ili pretile. S druge strane, izostavljanje doručka povezuje se s većim rizikom od pojave pretilosti, što su također pokazala brojna druga istraživanja. Naime, doručak pridonosi osjećaju sitosti tijekom sati koji slijede, a i tijekom ostatka dana.

Osjećaju sitosti najviše pridonose složeni ugljikohidrati porijeklom iz žitarica, prehrambena vlakna i mliječni proizvodi bogati bjelančevinama. Jednostavni šećeri nisu toliko poželjni jer nepovoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i ne osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti. Također, prehrana osoba koje redovito doručkuju uravnoteženija od prehrane osoba koje zanemaruju doručak'.

Zašto ne doručkuješ?

Razlozi izostavljanja doručka

Na pitanje ''koji je najčešći razlog izostavljanju doručka'', ispitanici su odgovorili sljedeće:

  • mlađi od 25 godina naveli su kako često ne znaju što bi jeli za doručak
  • stariji od 55 godina češće nisu gladni, dok im je nedostatak vremena daleko rjeđe razlog za izostavljanje doručka
  • osobe koje spadaju u skupinu ''gojaznost'' češće od ostalih izjavljuju kako nemaju vremena za doručak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.