Opće je poznato da je najzdravije jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, ubrzan ritam života sve više uzima danak, kuhanje obroka za sljedeći dan ili čak nekoliko idućih dana je realnost, a njihovo podgrijavanje svakodnevnica.
Ipak, bez obzira na praktičnost postoje namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene jer podgrijavanjem mogu narušiti zdravlje.
Oprez sa špinatom i mrkvom
Povrće poput mrkve i osobito špinata sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni , no ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozoamine koji djeluju karcinogeno. Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.
Mališani su osobito osjetljivi na ove negativne promjene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrijavati juhu ili varivo sa primjerice mrkvom. Podgrijavanje juha i variva je prihvatljivo jedino ukoliko iz njih izvadite povrće pa zagrijete samo tekućinu.
Znaš li koliko dnevno trebaš željeza?
Gljive ne vole zagrijavanje
Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje. Ipak, ako ste pri pripremi jela koristili svježe gljive koje ste dobro očistili te nakon pripreme pospremili ih u hladnjak na ne više od 24 sata, možete ga podgrijati na temperaturi od oko 70°C.
Nova istraživanja o ljekovitim gljivama
Rizik od trovanja s rižom
Riža je namirnica koju često zagrijavamo. No, prema Food Standard Agency to je praksa koju valja izbjegavati. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Sirova riža, naime, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove. Ukoliko si namjeravala pripremiti rižu unaprijed ohladi je unutar 1 sata od završetka pripreme i čuvaj u hladnjaku najviše 1 dan prije podgrijavanja.
Koje još namirnice nije poželjno podgrijavati?
Zbog visokog sadržaja proteina piletinu nije preporučljivo ponovno grijati. Podgrijavanje nakon 2-3 dana će uzrokovati promjenu strukture proteina što može imati za posljedicu probavne tegobe. Isto vrijedi i za drugo meso, ribu i jela s jajima. Dodatno, jela koja sadrže mlijeko i mliječne proizvode je najbolje jesti svježe pripremljene.
Više kulinarskih trikova doznaj na portalu Gastro.hr