Hrana 08. listopada 2014.

Pita od bundeve i bučinih sjemenki

Galett-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zajedno s jeseni dolaze i meni najdraži plodovi, bundeva, kesteni i dunje. Moj prvi recept ove jeseni ugostio je bundevu, ali u slanom obliku. Sviđa mi se simpatičan i rustikalan oblik pite koji se idealno slaže s trenutnim godišnjim dobom, a još k tome njezin glavni sastojak je ukusna bundeva

Sastojci:

Tijesto:

  • 1,5 šalica bezglutenskog brašna
  • 1/3 šalice nasjeckanog maslaca
  • 2 žlice hladne vode
  • 1 žličica soli

Zajedno pomiješaj brašno i sol. Dodaj maslac i jednoliko ga umijesi u smjesu. Dodaj jednu po jednu žlicu hladne vode i nakon svake dobro izmijesi dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i ostavi da stoji najmanje pola sata.

Nadjev:

  • 2 crvene lučice
  • 2 bijele lučice
  • 4 mini rajčice
  • 1/2 butternut tikve
  • svježi kelj ili blitva ili poriluk
  • peršin, sol, ljuta papričica, kardamom, muškatni oraščić
  • 3 žlice ulja + 0,5 dcl ulja

Premaz:

  • 1 šalica bučinih sjemenki
  • 200 ml bučina ulja
  • sol

Tikvu nareži na listiće debele pola centimetra, prelij ih 0,5 dcl ulja te ih začini peršinom, solju i kardamomom. Rasporedi ih po papiru za pečenje i peci na 200 stupnjeva desetak minuta. Za to vrijeme, crveni luk nasjeckaj na kolutiće, rajčicu na četvrtine i očisti lisnato povrće po želji. Na ulju preprži prvo crvene lučice nekoliko minuta i zatim dodaj rajčice i lisnato povrće. Kada je povrće omekšalo, razvaljaj tijesto na debljinu od 0,5 centimetra u nepravilnom obliku (rubovi ne trebaju biti lijepi). Po sredini tijesta prvo rasporedi premaz od bučinih sjemenki pa zatim nadjev zajedno s bučom. Rubove tijesta presavij preko nadjeva. Pitu peci na 170 stupnjeva od 15 do 20 minuta dok tijesto ne dobije lagano smeđu boju (tijesto možeš premazati jajetom za ljepšu boju).

Dobar tek!

Potraži još recepata Kristine Grofelnik.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.