Peršin je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki koja potječe iz područja Sredozemlja, a kultivira se više od 2 tisuće godina. Lišće peršina je univerzalni začin kojim se posipaju gotovo sva jela, a korijen se konzumira kao povrće
Lišće je bogato vitaminom K, a sadrži i vitamin C, vitamin A u obliku beta-karotena te u manjoj količini i folat i željezo.
Zaštitnik jetre
Peršinov list i korijen se mogu pohvaliti sadržajem blagotvornih hlapljivih ulja poput miristicina i apiola. Određena istraživanja su pokazala kako miristicin ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru te potencijalno antikarcinogeno djelovanje.
Peršin je bogat antioksidansima poglavito apigeninom i luteolinom. Za apigenin se pokazalo da ispoljava snažan antioksidativni učinak i štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Pučka medicina peršin koristi za otklanjanje mnogih tegoba poput nadutosti, nakupljanja vode u organizmu, za umirenje i ublažavanje bolova.