Ovo smrznuto povrće koje su odobrili dijetetičari praktično je, jeftino i prepuno hranjivih tvari za borbu protiv upala!
Upala je popularna tema u svijetu wellnessa. Dok su neke upale normalne i neophodne, produljena upala niskog stupnja je podmuklija. Ta dugotrajna upala, također poznata kao kronična upala, može vas izložiti većem riziku od bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, raka i drugih, piše Eating Well.
Srećom, uključivanje puno protuupalne hrane, poput povrća, u vašu prehranu može držati kroničnu upalu pod kontrolom. Većina pretpostavlja da je svježe povrće najbolji izbor kada se radi o zalihama povrća. Ali to je uobičajeni mit. Smrznuto povrće jednako je hranjivo kao i svježe. A često je i praktičnije jer je već prethodno oprano i nasjeckano. Savršeno, zar ne?
Dijetetičari su naveli svoje omiljeno smrznuto povrće i objasnili kako pojedine vrste utječu na upalu. Evo kojih šest vrsta su odabrali i koji su njihovi savjeti:
Mahune
Mahune možda neće privući toliko pažnje kao drugo zeleno povrće poput, recimo, kelja ili špinata. Ali nemojte ih zanemariti. Jedna šalica mahuna osigurava više od 10 % dnevne vrijednosti (DV) vitamina C, antioksidansa koji može smanjiti upalu. Osim toga, zelene mahune sadrže niz fitonutrijenata poput flavonoida, karotenoida i polifenola, a oni pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa koji može oštetiti vaše stanice.
Batat
Dok se običan/bijeli krumpir često naziva "lošim" ugljikohidratom (što, usput rečeno, nije točno!), slatki krumpir/batat je uglavnom izbjegao tu sudbinu. Ovi žuti, narančasti, crveni ili ljubičasti krumpirići krcati su vitaminima A i C – poznatim po svojim svojstvima u borbi protiv upala. Zapravo, jedan srednji slatki krumpir osigurava više od 100 % dnevne vrijednosti vitamina A.
Batat je također dobar za vaša crijeva, koja igraju aktivnu ulogu u održavanju razine upale pod kontrolom. Kako? Ovaj krumpir sadrži vrstu vlakana koja se naziva otporni škrob koji hrani vaše dobre crijevne bakterije. Kada te korisne bakterije napreduju, proizvode moćne borce protiv upale poznate kao kratkolančane masne kiseline (SCFA).
Mješavina brokule i cvjetače
I brokula i cvjetača članovi su porodice kupusnjača, tako da dijele mnoga ista protuupalna svojstva. Naprimjer, dobar su izvor vitamina C i prepune su protuupalnih spojeva poput sulforafana. Ako nikada prije niste čuli za sulforafan, pokazalo se da smanjuje upalu i oksidativni stres. To može biti posebno korisno za one koji kontroliraju stanja poput srčanih bolesti i dijabetesa, objašnjava Vandana Sheth, dijetetičarka i stručnjakinja za dijabetes.
Mješavina paprike i luka
Vrećica mješavine paprike i luka u zamrzivaču odličan je prečac za smanjenje sjeckanja. Ali pomoću ove mješavine također možete ne jednostavan način napuniti svoj tanjur raznim protuupalnim spojevima. Za početak, paprike su bogate vitaminom C koji se bori protiv upala. One također sadrže flavonoid kvercetin koji sprječava bolesti, a pomaže i u zaštiti od kroničnih bolesti poput dijabetesa, raka i drugih. Luk je također bogat kvercetinom. Dakle, kombiniranje te dvije namirnice u jelu udvostručuje prednosti. Zapravo, luk sadrži više kvercetina nego bilo koje drugo povrće, kaže Lisa Andrews, vlasnica Sound Bites Nutritiona.
Lisnato zeleno povrće
Smrznuti špinat nije jedino lisnato povrće koje se dobro smrzava. Kelj i raštika također su izvrsne opcije, posebno kada svojoj prehrani želite dodati više protuupalnih namirnica. “Dok neko smrznuto povrće može postati vodenasto i kašasto kada se zagrije, lisnato povrće ima tendenciju da se dobro drži tijekom procesa zamrzavanja, zadržavajući svoju teksturu i okus”, kaže Jacqueline Gomes,registrirana dijetetičarka sa sjedištem u New Jerseyju. Ovo lisnato povrće također se nutritivno može usporediti sa špinatom. “Tamno lisnato povrće bogato je polifenolima koji imaju protuupalna svojstva i mogu poboljšati rad krvnih žila”, kaže Gomes.
Grašak
Poput mahuna, grašak je tehnički mahunarka, ali je nutritivno sličniji povrću. Kako pomaže kod upale? Zeleni grašak pruža topiva vlakna s više onih SCFA koje su pogodne za crijeva, a povezana su s nižim razinama crijevnih upala i zdravijom sluznicom crijeva. Također je jednostavan izvor biljnih proteina koji su zdravi za srce.
Naravno, k tome je brz i jednostavan prilog, ali i genijalan sastojak za salate kojeg uvijek možete držati u zamrzivaču.
Savjeti za dodavanje više povrća u vašu prehranu
Tražite načine da svojoj prehrani dodate više smrznutog povrća? Evo nekoliko naših omiljenih savjeta:
Obogatite svoju juhu: Bez obzira uživate li u juhi koja je domaća ili iz konzerve, ubacite malo smrznutog povrća. Tako ćete na jednostavan način povećati sadržaj vlakana i antioksidansa.
Začinite i ispecite: Jeste li znali da ne trebate odmrzavati smrznuto povrće prije pečenja? Zapravo, preskakanje ovog koraka ključno je za pripremu hrskavog pečenog povrća. (Osim toga, skraćuje vrijeme pripreme!) Nakon što ste zagrijali pećnicu, bacite smrznuto povrće na tavu, pokapajte maslinovim uljem, začinite, zatim pecite dok ne omekša i ne porumeni.
Samo dodajte jaja: Uparite smrznuto povrće s jajima za zdrav, ali brz obrok. Ubacite smrznuto povrće u svoj sljedeći omlet ili kajganu.
Pomiješajte ih u smoothie: Voće iz vašeg smoothieja već ima neke protuupalne prednosti, ali možete ga još više optimizirati dodavanjem malo smrznutog povrća. Smrznuti kelj ili špinat popularni su dodaci, no preporučamo da isprobate i druge vrste povrća.
Smrznuto povrće jednako je bogato hranjivim tvarima kao i svježe. Osim toga, ono je isplativ i super praktičan način da povećate hranjivost svojih obroka i međuobroka. Dakle, kupnja smrznutog povrća može vam pomoći da dobijete više povrća i u isto vrijeme ublažite upalu. Dobitna kombinacija! Opskrbite zamrzivač mahunama, batatom, lisnatim povrćem i graškom. A kad već punite zalihe, dodajte i mješavine nasjeckane paprike i luka ili brokule i cvjetače. Sve su to namirnice za zaustavljanje upale u tren oka!