Hrana Analizirali smo 25. listopada 2016.

Ova žitarica po sadržaju kvalitetnih bjelančevina nadmašuje ostale žitarice

Amarant
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amarant je visokohranjiva namirnica koja po sadržaju kvalitetnih bjelančevina nadmašuje ostale žitarice. Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini.

Osim toga, izvanredan je izvor biljnih vlakana i minerala (željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana), a ima vrlo malo masti i kalorija

Idealan za trudnice

Sadrži tri puta više biljnih vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a samo 60 g kuhanih sjemenki amaranta pruža 80 posto preporučene dnevne doze kalcija. Preporučuje se u prehrani trudnica zbog velikog bogatstva željezom i drugim hranjivim tvarima nužnim za rast i razvoj fetusa.

Sadrži puno vlakana i minerala, a malo masti i kalorija

Svjež sok od listova ublažava respiratorne tegobe (bronhitis, astmu i kašalj). U kombinaciji s drugom žitaricom (kao što je proso), dobiva se sastav bjelančevina sličan mesu, što je izuzetno značajno u prehrani vegetarijanaca i tijekom posta. Odlično se kombinira i s rižom, grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i čokoladom. Ako voliš grickalice, zdrava varijanta su – kokice od zrna amaranta. Možeš ih pomiješati s pahuljicama, cornflakesom i suhim voćem te uživati u zdravom doručku koji ti pružiti energiju neophodnu za početak dana.

Najveće zamke suvremene prehrane

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.