Amarant je visokohranjiva namirnica koja po sadržaju kvalitetnih bjelančevina nadmašuje ostale žitarice. Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini.
Osim toga, izvanredan je izvor biljnih vlakana i minerala (željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana), a ima vrlo malo masti i kalorija
Idealan za trudnice
Sadrži tri puta više biljnih vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a samo 60 g kuhanih sjemenki amaranta pruža 80 posto preporučene dnevne doze kalcija. Preporučuje se u prehrani trudnica zbog velikog bogatstva željezom i drugim hranjivim tvarima nužnim za rast i razvoj fetusa.
Sadrži puno vlakana i minerala, a malo masti i kalorija
Svjež sok od listova ublažava respiratorne tegobe (bronhitis, astmu i kašalj). U kombinaciji s drugom žitaricom (kao što je proso), dobiva se sastav bjelančevina sličan mesu, što je izuzetno značajno u prehrani vegetarijanaca i tijekom posta. Odlično se kombinira i s rižom, grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i čokoladom. Ako voliš grickalice, zdrava varijanta su – kokice od zrna amaranta. Možeš ih pomiješati s pahuljicama, cornflakesom i suhim voćem te uživati u zdravom doručku koji ti pružiti energiju neophodnu za početak dana.