Hrana 30. listopada 2020.

Ova hrana za doručak smanjuje anksioznost i ublažava stres

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi obrok u danu ima neizmjernu važnost: doručak pokreće metabolizam i daje tijelu potrebnu energiju za dnevne obveze.

Uravnoteženom i pravilnom prehranom s doručkom i više manjih obroka, omogućavamo organizmu da normalno funkcionira tijekom cijelog dana. Prehrana je posebno važna ukoliko imaš problem s anksioznošću, depresijom i stresom. Odabir hrane može znatno utjecati na popravljanje ili pogoršavanje tvog stanja, stoga biraj pametno!

U nastavku donosimo namirnice koje su odličan izbor za doručak ili prvi obrok u danu, a ujedno djeluju blagotvorno i smirujuće na tvoj um i tijelo.

Možda te zanima... 6 čestih strahova koje ljudi proživljavaju zbog posljedica pandemije i gdje zatražiti pomoć Zdravlje

Avokado

Osim što je izuzetno ukusan, avokado je prepun hranjivih tvari, zdravih masti i vlakana koji su važni za normalno funkcioniranje organizma. Obiluje i vitaminom B6 koji doprinosi stvaranju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Također, avokado je odličan izvor magnezija koji ima važnu ulogu u reguliranju odgovora tijela na stres.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jaja

Kuhana ili pečena, jaja su odličan odabir za prvi obrok u danu. Žutanjak sadrži cink koji je povezan s blagotvornim učinkom na smanjenje anksioznosti. Dva jaja sadrže 12 grama proteina koji su važni za reguliranje šećera u krvi.

Možda te zanima... 5 prirodnih pomagača protiv stresa i anksioznosti Zdravlje

Jogurt

Studija iz 2015. godine dokazala je da postoji povezanost između konzumiranja fermentirane probiotičke hrane kao što je jogurt i smanjenje socijalne anksioznosti. Jogurt obiluje bakterijama koje su važne za zdravlje probavnog sustava, ali i mozga. Pojedine vrste jogurta, poput Grčkog, odličan su izvor proteina, a svakako provjeri sadrži li jogurt koji konzumiraš “Lactobacillus acidophilus”, budući da su one izuzetno korisne i zdrave.

Jogurt | Author: shutterstock Foto: shutterstock Bolje je izbjegavati jesti jogurt na prazan želudac ili prije bilo kojeg obroka

Losos

Omega 3 masne kiseline dokazano pomažu u smanjenju simptoma anksioznosti te djeluju blagotvorno na smanjenje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina. Iako losos većinom konzumiramo za ručak, losos je odličan obrok za početak dana, primjerice u kombinaciji s kajganom.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice sadrže beta-glukan i visokovrijedna vlakna topiva u vodi, a ujedno su i riznica dragocjenih nutrijenata poput magnezija, kalcija i vitamin B6. Osim što potiču probavu, snizuju kolesterol, stabiliziraju šećer u krvi, zobene pahuljice imaju pozitivan učinak na redukciju stresa i smanjenje anksioznosti.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Bobičasto voće

Maline, kupine, borovnice, jagode , osim što su ukusne, obiluju vitaminom C – antioksidansom koji može umanjiti razinu kortizola u organizmu te istovremeno popraviti raspoloženje. Osim vitamin C, bogate su  fitonutrijentima koji čuvaju stanično zdravlje, štite stanice od oštećenja i reguliraju upalne enzime.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.