Mnogi začini koje svakodnevno koristimo, osim što svojom aromom obogaćuju naša jela, mogu učiniti mnogo dobra i za naše zdravlje. Rezultati nedavnih istraživanja su pokazali da određene mješavine začina mogu smanjiti povišenu razinu triglicerida u krvi, što je rizični čimbenik za razvoj srčanih bolesti.
U jednom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutririon Today, znanstvenici su željeli ispitati kako začini mogu utjecati na zdravlje srca. Također, jedan od ciljeva istraživanja bio je ocijeniti rezultate prijašnjih istraživanja koja su proučavala blagotvorni učinak češnjaka i cimeta na zdravlje srca.
U istraživanju su sudjelovali pretili muškarci dobi 30 do 65 godina koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Obje skupine su konzumirale hranu bogatu mastima i jednostavnim šećerima, a razlikovale su se u tome što je hrana kod jedne od skupina bila začinjena mješavinom začina koja je sadržavala ružmarin, prah češnjaka, origano, papriku, klinčić, cimet, kurkumu, crni papar i đumbir.
Ispitanicima su uzeti uzorci krvi prije te nakon obroka, a rezultati su pokazali da je u skupini, čija je hrana bila začinjena mješavinom začina, primijećeno smanjenje razine triglicerida za 31% i razine inzulina za 21%. Također, u spomenutoj skupini je uočeno i povećanje antioksidativne aktivnosti za 13%, u odnosu na skupinu čija hrana nije bila začinjena mješavinom začina.
Mehanizam ovog učinka začina još uvijek nije poznat, ali smatra se da mješavina začina najvjerojatnije može pomoći u smanjenju apsorpcije masti. Ovo zanimljivo istraživanje donosi dokaze da bi začine što češće trebali dodavati u jela, jer ne samo da obogaćuju okus , već jela čine zdravijima.