Hrana 134 prikaza 28. svibnja 2010.

Osvježavajući deserti s bobicama

Bobicasto_Voce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedno od načela prirodne prehrane jest uživanje u sezonskom odabiru i pripremi namirnica. Proljeće nas obraduje obiljem divljeg bilja, mladog povrća i bobičastog voća, te nagovara da ga svakodnevno koristimo u prehrani. Donosimo ti recept za baršunastu kremu od malina, u kojem se umjesto šećera koristi agavin sirup

U uravnoteženoj prehrani voće ima nevelik, ali važan udio, a bobičasto voće je osobito cijenjeno. U našem podneblju rado koristimo jagode, maline, kupine, borovnice, ribizle, brusnice… Bogatog su, osvježavajućeg i privlačnog okusa, a imaju vrlo malo kalorija. Dobar su izvor vitamina, osobito B i C, te fitonutrijenata, hranjivih tvari iz biljaka.

Bobičasto voće sadržava flavonoide koji se nazivaju antocijanini – koji im daju lijepu crvenu ili ljubičastu boju. Ove vrijedne tvari su antioksidansi, sprečavaju oštećenja stanica koje uzrokuju slobodni radikali i na taj način sprječavaju upale.

Od ovog sitnog voća prelijepih boja mogu se pripremiti deserti u bezbroj vrlo ukusnih varijanti – od zanosnih krema do ukusnih biskvita...

Baršunasta krema od malina

Sastojci:

  • 2 šalice zobenog mlijeka
  • malo soli
  • ½ šalice rižinih pahuljica
  • 2 žlice agara (biljno sredstvo za zgušnjavanje)
  • 3 žlice agavina sirupa
  • 1 žlica mirina
  • limunova korica
  • 1 žlica maslaca od miješanih orašarki
  • 1,5 šalica svježih malina
  • ribana crna čokolada

Priprema:

Pahuljice agara namači 10 minuta u pola šalice zobenog mlijeka. Dodaj ostatak mlijeka, pa stavi da uzavre, te dodaj rižine pahuljice i malo soli. Neka kuha 10 do 15 minuta na laganoj vatri. Za to vrijeme propasiraj maline. U kremu dodaj agavin sirup, mirin, limunovu koricu, maslac od orašarki te propasirane maline. Ostavi da se ohladi u čašama te ukrasi cijelim malinama i ribanom čokoladom.

Radionica kuhanja

Na radionici kuhanja ''Osvježavajući deserti s bobičastim voćem'', u Makronovi u utorak 1. lipnja od 17:30 do 20 sati, Ana Janjatović Zorica pokazat će ti kako da obilje boja, oblika, okusa i hranjivih sastojaka bobičastog voća pretočiš u osvježavajuće deserte kao što su:

  • clafoutis s borovnicama
  • mini tortice od čokoladnih palačinki s jagodama i šlagom
  • baršunastu kremu od malina
  • muffine s trešnjama
  • hrskave kornete s lješnjacima punjene crvenim voćnim želeom

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.