Hrana 15. studenoga 2017.

"Osjetljivost na gluten" možda ipak nije uzrokovana glutenom!

Nadutost1
Foto: Thinkstock Dnevni okidači stresa poput toksina, nepravilne prehrane, nedovoljnog spavanja i negativnog stava prema poslu ili osobama nam stoje na putu u postizanju ravnoteže i bacaju nas u toksični vrtlog
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema rezultatima nove studije ispada da bi osobe koje smatraju da su osjetljive na gluten mogle biti osjetljive na fruktane koji se također nalaze u pšenici. Pročitaj što su o toj temi objavili znanstvenici sa Sveučilišta grada Osla i Monash sveučilišta u Australiji u časopisu "Gastroenterologija".

Oko 13 posto ljudi tvrdi da je osjetljivo na gluten te da ima simptome koji uključuju nadutost nakon unosa kruha i tjestenine. Međutim, samo jedan posto populacije ima dijagnosticiranu celijakiju koja može uzrokovati tešku autoimunu reakciju koja uključuje simptome kao što su proljev i probavne smetnje.

Možda te zanima... Trebaš li zaista jesti hranu bez glutena za bolje zdravlje? Zdravlje

"Gluten je bio prvi okrivljenik za celijakiju, a činjenica je da su se ljudi s tim problemom osjećali bolje kada bi prestali jesti pšenicu", rekao je Peter Gibson sa Sveučilišta Monash za časopis new Scientist. "Sada se čini da je ta prva pretpostavka bila pogrešna i problem osjetljivosti na gluten postaje kontroverzan. Naime, neka istraživanja su pokazala da na osobe koje nemaju celijakiju, a tvrde da imaju tegobe izazvane proizvodima od pšenice, gluten ne utječe štetno, nego da im smetaju fruktani (molekule fruktoze) koje se također nalaze u pšenici, ali i u raži, ječmu, artičokama..."

Gluten_Free_630X420Px2450X300_1 Možda te zanima... Prehrana bez glutena povećava rizik izloženosti teškim metalima Hrana

Istraživanje je obuhvatilo 59 osoba koje nemaju celijakiju, a na bezglutenskoj su dijeti i od njih je zatraženo da jedu posebne prutiće od žitarica. Jedan dio prutića sadržavao je gluten, drugi fruktane, a treći nije sadržavao ni gluten niti fruktane. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe i svaka osoba je jela po jedan prutić svaki dan tijekom sedam dana, da bi zatim imala tjedan dana pauze prije nego što bi jela drugu vrstu prutića također u trajanju od sedam dana. Pri tom nisu znali što sadrže prutići.

Možda te zanima... 3 recepta za bezglutenske kore za pite koje još bolje od klasičnih Hrana

Rezultati su pokazali da su prutići s fruktanima izazvali nadutost za 15 posto više u odnosu na kontrolnu skupinu i simptome gastrointestinalnih tegoba za 13 posto više. Glutenski prutići kod ispitanika nisu izazvale razliku u odnosu na kontrolnu skupinu.

Iz navedenog se može zaključiti da bi gluten kao glavni krivac za nadutost i probavne tegobe mogao podijeliti optuženičku klupu s fruktanima, a prehrambena industrija će zadovoljno trljati ruke i smišljati nove načine kako da se obogati na račun novog neprijatelja (op.a).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.