Tvoje bezglutenske košarice od tijesta bit će još više pahuljaste i ukusnije kada se odrekneš pšeničnog brašna u pripravi kolača i slastica. Ne samo da će ove kore za pite biti zdravije, nego ćeš ih i lakše pripremiti jer je gluten zakleti neprijatelj prhkih i pahuljastih kora.
Jednostavna bezglutenska kora za pitu
Brza i jednostavna kora za pite jednako je ukusna i nježna kao i kod kompliciranijih recepata, a ova je još više pahuljasta! Dobro upamti korake kod zamotavanja i odmotavanja, te valjanja kora jer su isti za sve bezglutenske verzije.
Sastojci:
- 130 g zobenog brašna
 - 1/2 žličice morske soli
 - 115 grama maslaca ili kokosovog ulja
 
Priprema:
- Poveži brašno sa soli.
 - Maslac ili ulje zagrij, pa dodaj u suhe sastojke i miješaj dok se ne formira kugla od tijesta. (Možda ćeš morati dodatno oblikovati rukama.)
 - Odrapi dva kvadrata papira za pečenje (masnog papira). Postavi jedan na pult i stavi na njega kuglu tijesta. Pokrij ju drugim papirom i pritisnu ju odozgora rukama ili tanjurom da se formira u krug.
 - Razvaljaj tijesto valjkom, u laganim potezima, ravnomjerno, kako bi se proporcionalno rastegnulo u ravni, tanki krug od tijesta.
 - Ukloni jedan komad papira, postavi lim za pečenje naopako na tijesto, centriraj ga, zatim okreni tanjur skupa s tijestom na pravu, donju stranu, pa oguli i drugi papir s tijesta.
 - Utisni tijesto u lim, izreži višak ako viri iz lima ili ga oblikuj ručno u neki zanimljivi obrub.
 - Stavljaš li gotovu smjesu u tijesto, koja se ne mora peći, za vrijeme pečenja kore stavi svježi grah do pola dubine kako bi se zadržao oblik kore.
 - Ubaci koru i grah u pećnicu pa peci na 200°C od 15 do 20 minuta.
 - Koristiš li smjesu od voća ili povrća koja se peče skupa s korom, dodaj filu na tijesto pa peci sve skupa na 200°C oko 10 minuta. Zatim smanji temperaturu na 180°C i peci dodatnih 15 do 20 minuta.
 
Tradicionalna bezglutenska kora za pitu
Ovaj je recept jedan od najboljih odabira za postizanje super pahuljaste kore. Trik leži u održavanju svih namirnica poprilično hladnim prije nego se odmota kora.
Sastojci:
- 130 g zobenog brašna
 - 1/2 žličice morske soli
 - 115 grama maslaca ili kokosovog ulja, raskomadanih u 8 komada, ili podijeljenih u 8 žlica
 - 60 ml vode
 
Priprema:
- Poveži brašno sa soli. Razreži maslac (ili zagrabi žlicom kokosovo ulje) na 8 komada (žlica) pa ubaci u suhe sastojke. Zatim promiješaj sve u multipraktiku ili rezaču tijesta dok se komadi masti ne svedu na veličinu graška.
 - Polako i ravnomjerno po tijestu dodaj vodu umješavajući ju vilicom dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. (Možda nećeš trebati svu vodu, a možda ćeš i morati dodati koju kap.)
 - Stavi tijesto na hlađenje u vakuumiranoj posudi ili vrećici na najmanje pola sata (a može i do nekoliko dana stajati u frižideru). U slučaju da se žuriš, može preskočiti ovaj korak, no hlađenje tijesta pomaže optimalnoj strukturi.
 - Završi na isti način kao i kod recepta za jednostavnu bezglutensku koru.
 
Bogata bezglutenska kora za pite
Za ovu koru treba biti brz, napraviti je izuzetno kremastom i dekadentnom.
Sastojci:
- 130 g zobenog brašna
 - 1/2 žličice morske soli
 - 85 do 115 grama maslaca ili kokosovog ulja, podijeljenih u 8 komada ili žlica
 - 120 do 240 grama krem sira, podijeljenog u 8 komada/žlica
 - hladna voda
 
Priprema:
- Poveži brašno i sol u zdjeli ili multipraktiku.
 - Raskomadaj maslac (ili ulje), te kremasti sir u suhu smjesu pa poveži multipraktikom ili rezačem tijesta dok se tijesto s masti i sirom ne 'zgruda' na veličinu graška. Što više masti i sira staviš u tijesto, to će tijesto biti bogatije i prozračnije.
 - Tijesto će se samo formirati u kuglu bez dodavanja vode, no ako se bude povezivalo nakon što ga oblikuješ u kuglu, poškropi ga hladnom vodom, polagano dodaj po par kapi, i miješaj vilicom dok se samo ne počne formirati u kuglu.
 - U hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici ohladi tijesto na najmanje 30 minuta, pa nastavi s valjanjem kao i u prva dva recepta.