Hrana Zdravi recepti 15. studenoga 2017.

3 recepta za bezglutenske kore za pite koje još bolje od klasičnih

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvoje bezglutenske košarice od tijesta bit će još više pahuljaste i ukusnije kada se odrekneš pšeničnog brašna u pripravi kolača i slastica. Ne samo da će ove kore za pite biti zdravije, nego ćeš ih i lakše pripremiti jer je gluten zakleti neprijatelj prhkih i pahuljastih kora.

Jednostavna bezglutenska kora za pitu

Brza i jednostavna kora za pite jednako je ukusna i nježna kao i kod kompliciranijih recepata, a ova je još više pahuljasta! Dobro upamti korake kod zamotavanja i odmotavanja, te valjanja kora jer su isti za sve bezglutenske verzije.  

Sastojci:

  • 130 g zobenog brašna
  • 1/2 žličice morske soli 
  • 115 grama maslaca ili kokosovog ulja
Kruh2 Možda te zanima... Kruh bez glutena Hrana

Priprema:

  • Poveži brašno sa soli. 
  • Maslac ili ulje zagrij, pa dodaj u suhe sastojke i miješaj dok se ne formira kugla od tijesta. (Možda ćeš morati dodatno oblikovati rukama.)
  • Odrapi dva kvadrata papira za pečenje (masnog papira). Postavi jedan na pult i stavi na njega kuglu tijesta. Pokrij ju drugim papirom i pritisnu ju odozgora rukama ili tanjurom da se formira u krug
  • Razvaljaj tijesto valjkom, u laganim potezima, ravnomjerno, kako bi se proporcionalno rastegnulo u ravni, tanki krug od tijesta. 
  • Ukloni jedan komad papira, postavi lim za pečenje naopako na tijesto, centriraj ga, zatim okreni tanjur skupa s tijestom na pravu, donju stranu, pa oguli i drugi papir s tijesta. 
  • Utisni tijesto u lim, izreži višak ako viri iz lima ili ga oblikuj ručno u neki zanimljivi obrub. 
  • Stavljaš li gotovu smjesu u tijesto, koja se ne mora peći, za vrijeme pečenja kore stavi svježi grah do pola dubine kako bi se zadržao oblik kore
  • Ubaci koru i grah u pećnicu pa peci na 200°C od 15 do 20 minuta
  • Koristiš li smjesu od voća ili povrća koja se peče skupa s korom, dodaj filu na tijesto pa peci sve skupa na 200°C oko 10 minuta. Zatim smanji temperaturu na 180°C i peci dodatnih 15 do 20 minuta.
Tijesto Možda te zanima... Prhko tijesto bez glutena Hrana

Tradicionalna bezglutenska kora za pitu

Ovaj je recept jedan od najboljih odabira za postizanje super pahuljaste kore. Trik leži u održavanju svih namirnica poprilično hladnim prije nego se odmota kora. 

Sastojci:

  • 130 g zobenog brašna
  • 1/2 žličice morske soli 
  • 115 grama maslaca ili kokosovog ulja, raskomadanih u 8 komada, ili podijeljenih u 8 žlica
  • 60 ml vode

Priprema: 

  • Poveži brašno sa soli. Razreži maslac (ili zagrabi žlicom kokosovo ulje) na 8 komada (žlica) pa ubaci u suhe sastojke. Zatim promiješaj sve u multipraktiku ili rezaču tijesta dok se komadi masti ne svedu na veličinu graška
  • Polako i ravnomjerno po tijestu dodaj vodu umješavajući ju vilicom dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. (Možda nećeš trebati svu vodu, a možda ćeš i morati dodati koju kap.)
  • Stavi tijesto na hlađenje u vakuumiranoj posudi ili vrećici na najmanje pola sata (a može i do nekoliko dana stajati u frižideru). U slučaju da se žuriš, može preskočiti ovaj korak, no hlađenje tijesta pomaže optimalnoj strukturi. 
  • Završi na isti način kao i kod recepta za jednostavnu bezglutensku koru. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bogata bezglutenska kora za pite

Za ovu koru treba biti brz, napraviti je izuzetno kremastom i dekadentnom.

Sastojci:

  • 130 g zobenog brašna
  • 1/2 žličice morske soli 
  • 85 do 115 grama maslaca ili kokosovog ulja, podijeljenih u 8 komada ili žlica 
  • 120 do 240 grama krem sira, podijeljenog u 8 komada/žlica
  • hladna voda

Priprema:

  • Poveži brašno i sol u zdjeli ili multipraktiku.
  • Raskomadaj maslac (ili ulje), te kremasti sir u suhu smjesu pa poveži multipraktikom ili rezačem tijesta dok se tijesto s masti i sirom ne 'zgruda' na veličinu graška. Što više masti i sira staviš u tijesto, to će tijesto biti bogatije i prozračnije
  • Tijesto će se samo formirati u kuglu bez dodavanja vode, no ako se bude povezivalo nakon što ga oblikuješ u kuglu, poškropi ga hladnom vodom, polagano dodaj po par kapi, i miješaj vilicom dok se samo ne počne formirati u kuglu. 
  • U hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici ohladi tijesto na najmanje 30 minuta, pa nastavi s valjanjem kao i u prva dva recepta. 
Pizza-Zk Možda te zanima... Pizza bez glutena Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.