Povodom obilježavanja Tjedna svjesnosti o celijakiji, koji traje od 15. do 22. svibnja, donosimo ti recepte za ukusna i zdrava bezglutenska jela. Danas ćemo ti pokazati kako možeš napraviti prhko tijesto bez glutena
Celijakija ili nepodnošljivost organizma na gluten - protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama kao što su zob, ječam, raž, pira, kamut i triticale, jedno je od najraširenijih stanja u svijetu.
Kako bi se liječila celijakija, neophodno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadrži derivate pšenice, uključujući i sve proizvode koji se dnevno troše u minimalnim količinama. Donosimo ti recept za prhko tijesto bez glutena.
Sastojci
- 300 g Mix B
- 2 jaja
- sol
- 75 g šećera
- 2 žlice vode
- 150 g maslaca ili margarina
Bitno je da su svi sastojci sobne temperature.
Priprema
Maslac dobro izmrvi s brašnom, dodaj šećer, jaje, sol i vodu te zamijesi prhko tijesto. Prema potrebi ga odvajaj od podloge plastičnom lopaticom. Dobiveno tijesto ostavi pokriveno oko pola sata u hladnjaku.
Tijesto razvaljaj na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavi ga u njega. Prstima utisni tijesto, a rubove odreži valjkom. Prije pečenja tijesto izbodi vilicom. Dalje raditi prema bilo kojem receptu za prhko tijesto (voditi računa koje se namirnice smiju upotrijebiti).