Jedna od pet osoba pati od pretjerane pospanosti tijekom dana (engl. excessive daytime sleepiness ili EDS), no novo istraživanje nudi nadu onima s neželjenim napadima pospanosti, ali loše vijesti za ljubitelje sira i vina.
Osjećate li se često pospano tijekom dana? Imate li neodoljivu želju za drijemanjem unatoč tome što ste dovoljno spavali noću?Možda ste među jednom od pet osoba koje pati od prekomjerne dnevne pospanosti ili EDS-a. Prema NHS-u, "prekomjerna dnevna pospanost razlikuje od stalnog osjećaja umora". Osobe koje pate od te pospanosti mogu "redovito drijemati tijekom dana, zaspati tijekom dana i unatoč tome i dalje spavati dugo noću".
Ipak, znanstvenici vjeruju da su otkrili način testiranja koje promjene načina života mogu suzbiti ovo stanje, poput usvajanja mediteranske prehrane i jedenja manje fermentirane, odležane i dimljene hrane, iako bi geni također mogli igrati ulogu.
Prema prethodnim studijama postoje 42 gena ili genetskih markera koji mogu biti povezani s povećanim rizikom od EDS-a, ali istraživači su sada otkrili da ljudi koji doživljavaju pretjeranu pospanost, poznatu kao hipersomnija, čak i nakon dobrog sna noću, često imaju sedam ključnih molekula povezanih s njihovim metabolizmima koje cirkuliraju u njihovom krvotoku.
Znanstvenici su otkrili da je hrana koja sadrži metabolit tiramin, posebno "fermentirana i prezrela" hrana, poput nekih zrelih sireva, dimljenog mesa i alkoholnih pića, te hrana koja se počinje kvariti, povezana s većim rizikom od EDS-a, posebno kod muškaraca. Također su otkrili da su omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima, sjemenkama i masnoj ribi, koja se obično konzumira u mediteranskoj prehrani, povezane s nižim rizikom od EDS-a, što sugerira da bi promjene u prehrani mogle pomoći oboljelima.
"Metaboliti koje smo identificirali svakako se mogu mjeriti odgovarajućim alatima. Očekujemo da će biti najvrjedniji nakon početne procjene, idealno korištenjem testiranja u laboratoriju za spavanje ili barem standardiziranih upitnika. Testiranje razina metabolita pomoći će u određivanju koji metaboliti mogu zahtijevati prilagodbu, na primjer kroz prehrambene intervencije", rekao je autor studije dr. Tariq Faquih iz odjela za poremećaje spavanja i cirkadijalnog ritma u bolnici Brigham and Women’s u Bostonu.
"Neki se mogu osjećati stalno pospano tijekom dana, dok drugi mogu osjetiti iznenadnu i intenzivnu pospanost koja dovodi do neočekivanih 'napada sna'. U drugim slučajevima, ljudi mogu nenamjerno zaspati tijekom tihih, ponavljajućih aktivnosti poput gledanja televizije ili čitanja. Nije uvijek tako iznenadno, ali se ipak događa bez naše namjere da zaspimo", objasnio je za The Times.
Dodao je da prema njihovim nalazima prehrana i genetika mogu igrati važnu ulogu u EDS-u. "Kako učimo što se biološki događa, počinjemo shvaćati kako i zašto se EDS javlja, rane znakove da ga netko možda ima i što možemo učiniti kako bismo pomogli pacijentima."
Za borbu protiv pretjerane dnevne pospanosti moglo bi biti korisno konzumirati više hrane bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama kao što su:
- Masna riba
- Orašasti plodovi
- Sjemenke
- Biljna ulja
A za ljude, posebno muškarce, da jedu manje hrane bogate tiraminom, kao što su:
- Fermentirana i ukiseljena hrana
- Prezrela hrana (započela je proces razgradnje, ali se još uvijek može konzumirati, primjerice banane)
- Odležani sir
- Dimljeno meso