Hrana Hrana kao lijek 19. prosinca 2021.

Osjećaš se loše i depresivna si? Znanstvenici kažu: Peci kolače!

Foto: Guliver/Shutterstock Pečenje blagdanskih kolača može tvoj dom ispuniti ugodnim mirisima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom da je pekarski posao uistinu zahtjevan, većina ljudi koji se bave njime uglavnom su sretni i pozitivnog raspoloženja tijekom cijelog radnog tjedna. To nije slučajno, jer je nedavno znanstveno dokazano da je pečenje kolača izuzetno dobro za tvoje mentalno zdravlje.

Prema nedavnom istraživanju na Novom Zelandu, objavljenom u Journal of Positive Psychology, kreativno izražavanje poput kuhanja ili pečenja čini ljude sretnijima, prenosi portal Bake.

Možda te zanima... Tri skupine namirnica i njihov utjecaj na tijelo i emocije Hrana

Istraživači su pratili 658 ispitanika, koji su vodili dnevnik o svojim svakodnevnim aktivnostima i emocionalnom stanju kroz vremenski period od dva tjedna i otkrili kako su oni koji su se bavili kuhanjem ili pečenjem bilježili više pozitivnih emocija nakon kulinarskih aktivnosti. 

Duplo zadovoljstvo

Za pekare je pečenje kolača i drugih stvari duplo zadovoljstvo jer svojim kuhanjem uveseljavaju i sebe i druge

Zato, ako se osjećaš loše, psiholozi kažu da možeš svaki dan peći kolače za garantirano bolje raspoloženje, a ovo je doba godine idealno za to. 

Pored lošeg raspoloženja, kuhanje pomaže i kod smanjivanja simptoma ADHD-a i anksioznosti zbog mjerenja sastojaka i koncentracije uložene u pekarski proces.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kolačima protiv depresije

Melanie Denyer, kuharica i poduzetnica iz Londona primijenila je ovu terapiju u punom smislu otvorivši Depressed Cake Shop, pekarsku platformu za podizanje svijesti o mentalnim bolestima koja također prikuplja novac za sve humanitarne udruge povezane s mentalnim zdravljem. 

Ona promovira pečenje kolača kao korisnu tehniku za liječenje mentalnih bolesti: "Mnogi od nas se okreću kuhanju kada se osjećaju potišteno.", objašnjava te nadodaje kako neki od polaznika dolaze bez ikakvog prethodnog kulinarskog iskustva te se liječe kroz samo učenje o tome kako se nešto treba pripremiti

Možda te zanima... 6 super prijedloga za sve one koji ne vole kuhati Hrana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Lucija09876

      Obrigado Dr. Alaba por salvar meu casamento desfeito e trazer meu marido de volta! "Meu marido e eu vivemos felizes juntos novamente. Tudo graças ao Dr. ALABA. Se você tiver algum problema, entre em contato com o Dr. ALABA agora e eu garanto que ele o ajudará. Email endereço: dralaba3000@gmail.com ou entre em contato com ele no whatsapp: +2349071995123 ..eu acredito que ele também pode te ajudar com o seu também

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.