Hrana 01. travnja 2016.

Izgubi kilograme uz bademe

Orasi_I_Bademi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Orasi i bademi se vrlo često koriste kao namirnice za kolače, no njihovo svakodnevno konzumiranje ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Dobro je poznato kako orašasti plodovi štite zdravlje srca. Znanstvena istraživanja su pokazala kako dnevni prehrambeni unos od 40 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Naime, orašasti plodovi su bogati omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Osim za zdravlje srca i krvožilnog sustava, važni su i za jačanje memorije i koncentracije 

Orasi za Omega 3 kiseline

Orasi ne samo da su ukusni, već su i veoma zdravi pa bi ih trebala grickati između obroka. Nažalost, kod mnogo ljudi konzumacija oraha je ograničena zbog toga što su ovi orašasti plodovi kalorični i bogati masnoćama. Ali riječ je o zdravim nezasićenim masnim kiselinama linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka. Sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A. Opskrbljuju nas omega masnim kiselinama – jedna šaka zadovoljava čak 91 posto dnevne potrebe za omega­ 3 esencijalnim masnim kiselinama.

Grickaj bademe za zdravlje

Većina masnoća koje bademi sadrže su mononezasićene masnoće, a one djeluju pozitivno na smanjenje kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nutricionisti tvrde kako usprkos visokoj kalorijskoj vrijednosti badema, pomažu kod gubitka kilograma i  sprečavanja pretilosti, ali i djeluju preventivno protiv dijabetesa tipa 2. Treba istaknuti i to da sadrže esencijalne minerale, to su magnezij koji je ključan u procesu stvaranja energije, ali i za zdravlje kostiju, zatim kalij koji kontrolira ravnotežu tekućine u tijelu i pomaže kod smanjenja krvnog tlaka, kao i kalcij koji čuva čvrstoću kostiju.

Saznaj koliko kalcija treba tvoje tijelo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.