Hrana Analizirali smo 26. prosinca 2016.

Nova žitarica - rođakinja kvinoje s impresivnim udjelom proteina!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U našim trgovinama može se pronaći nova - stara žitarica koja se zove canihua. Canihua je zapravo sjemenka koja se u jelima ponaša kao žitarica, a koju često uspoređuju s kvinojom jer je botanički gledano njezina rođakinja.

S kvinojom dijeli slične nutritivne karakteristike i povijest, no ipak se u nekoliko stvari razlikuju.

Sadrži 4 puta više željeza od kvinoje

Canihua je sitnija od kvinoje no to ne znači i da je nutritivno siromašnija. Dapače, canihua primjerice sadrži 4 puta više željeza od kvinoje i u jednom serviranju može zadovoljiti čak 60 % preporučenog dnevnog unosa.

Ove nevjerojatne sjemenke superioran su izvor prehrambenih vlakana te za razliku od kvinoje ne sadrže saponine. Saponini su prirodni zaštitni omotač koji daje gorkast okus zbog čega se savjetuje kvinoju dobro isprati prije kuhanja, a s obzirom da canihua ne sadrži saponine, ovaj korak možemo preskočiti.

Impresivan udio proteina, ali i kalcija i omega-3 masnih kiselina

Canihua ima impresivan udio proteina, a sadrži i minerale poput kalcija i cinka te omega - 3 masne kiseline. Ne sadrži gluten i ima niži glikemijski indeks.

Koristi se poput kvinoje i u slatkim i slanim jelima, a odlična je u jutarnjim kašama, salatama, stir-fry jelima, juhama, varivima ili jednostavno kao prilog glavnom jelu. Na jednu šalicu ovih sjemenki dodaj dvije šalice vode ili temeljca i kuhaj pokriveno na laganoj vatri 15 do 20 minuta.

Ukusni popečci od prosa i kvinoje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.