Granola pločice od sedam sastojaka imaju okus poput brownija! Jednostavno, prirodno zaslađeno, a tako ukusno.
Brownie za doručak? Bolje od toga teško da može! Ove sirove granola pločice s okusom brownieja, prirodno su zaslađene i prepune vlakana (skoro osam grama po porciji!). A najbolje od svega? Treba vam samo šest jednostavnih sastojaka: zobene pahuljice, sirovi orašasti plodovi po izboru, datulje bez koštica, kakao prah, maslac od badema ili maslac od kikirikija i javorov sirup. Brzo, lako i preukusno! Osim toga, jeste li znali da zob sadrži mnoštvo antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala – volimo to čuti (i jesti).
Sastojci:
- 1 1/2 šalice zobenih pahuljica (GF za one koji jedu bez glutena)
- 1 šalica orašastih plodova (grubo nasjeckanih / pola bademi, pola pekan orasi, po izboru)
- 1 šalica oraha
- 2 šalice datulja bez koštica (namočenih 10 minuta u toploj vodi, a zatim ocijeđenih)
- 3/4 šalice kakao prah
- 1/4 šalice nektara agave ili javorovog sirupa (ili meda)
- 1/4 šalice maslaca od badema (ili maslaca od kikirikija)
Priprema:
Dodatni korak (po želji): Ako želite bogatiji okus, tostirajte zobene pahuljice i pekan orahe u pećnici na 176°C oko 15 minuta, dok ne postanu lagano zlatnosmeđi. Ako volite sirovi okus, preskočite ovaj korak.
- U sjeckalici sameljite orahe dok ne dobijete finu, rahlu smjesu. Izvadite ih iz zdjele i ostavite sa strane.
- U istu sjeckalicu ubacite datulje i miksajte oko minutu dok se ne usitne i stvore ljepljivu pastu (smjesa će se možda sama oblikovati u kuglu).
- Dodaj mljevene orahe i kakao prah te sve zajedno još jednom kratko izmiksajte dok se ne sjedini.
- Prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje i dodajte tostirane ili sirove zobene pahuljice i orašaste plodove te promiješajte da se sjedini. Možda ćete morati upotrijebiti ruke kako biste smjesu zaista dobro izmiješali.
- Zatim zagrijte agavin ili javorov sirup (ili med) i maslac od badema u malom loncu na srednjoj vatri 2-3 minute dok ne postanu tekući i lako se miješaju. Prelijte preko smjese za brownie i zatim dobro promiješajte drvenom kuhačom.
- Nakon što ste sve temeljito izmiješali, prebacite u posudu/kalup (oko 23×33 cm) obložen papirom za pečenje kako bi se kasnije lakše izvadile.
- Ako koristite kalup ove veličine, koristite samo 3/4 posude kako vam pločice ne bi ispale pretanke. Ravnomjerno rasporedite i dobro pritisnite smjesu kako bi se lijepo sjedinila. Pokrijte papirom za pečenje ili folijom i stavite u zamrzivač na 15-20 minuta da se stisne.
- Podignite smjesu iz posude i nasjeckajte na 12 jednakih ploški (ili više ako želite). Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču ili hladnjaku kako biste ih zadržali dodatno svježima. Postat će malo ljepljive ako se ostave na sobnoj temperaturi.