Hrana Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 17. veljače 2017.

Može li stevija sniziti krvni tlak i spriječiti karijes?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad pomislimo na steviju, najčešće mislimo na zaslađivač koji se dobiva iz lišća biljke Stevia rebaudiana Bertoni. Svoju slatkoću stevija može zahvaliti prisutnosti steviol glikozida koji su iz lišća stevije izolirani još davne 1931. godine, a za koje je dokazano da su 100 – 300 puta slađi od šećera.

Stevija se koristi kao alternativa šećeru, a njezina upotreba u pripremi hrane i pića može značajno smanjiti njihovu kalorijsku vrijednost i udio ugljikohidrata.

Zdravije alternative za bijeli šećer

Od trenutka kada je postala vrlo popularna, počela su se provoditi brojna istraživanja o njenom utjecaju na zdravlje, a najzanimljivija saznanja možeš pročitati u nastavku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stevija i dijabetes

U jednom istraživanju objavljenom u časopisu Brazilian Journal of Medical and Biological Research sudjelovalo je 16 zdravih osoba koji su tijekom tri dana svakih šest sati uzimali ekstrakt stevije. Ispitanicima je mjerena razina glukoze prije i nakon tretmana stevijom. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su uzimali steviju imali manje razine glukoze u plazmi, u usporedbi s vrijednostima razine glukoze prije uzimanja stevije.

Najbolje namirnice za kontrolu dijabetesa

Osim toga, rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 12 osoba s dijabetesom tipa 2 pokazali su da je uzimanje steviol glikozida utjecalo na smanjenje razine glukoze nakon obroka.

Stevija i visoki krvni tlak

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U jednom dvostruko slijepom, placebo kontroliranom istraživanju sudjelovalo je 106 žena i muškaraca s hipertenzijom koji su tri puta dnevno uzimali steviol glikozide. Nakon 3 mjeseca uzimanja steviol glikozida primijećeno je značajno smanjenje sistoličkog krvnog tlaka (za 12 mmHg), odnosno dijastoličkog krvnog tlaka koji se u prosjeku smanjio za 8 mmHg.

Stevija i zdravlje zubi

Pokazalo se da stevija može pomoći i u smanjenju rizika od razvoja karijesa kada se uzima kao zamjena za šećer. Tako je dokazano da, osim što uklanja negativan učinak šećera na caklinu zuba, ometa rast i razvoj bakterija koje uzrokuju karijes.

Nauči pravilno čistiti zube koncem

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.