Hrana Hrana kao lijek 2055 prikaza 10. lipnja 2016.

Dalmatinski motar kao diuretik

Motar
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi od vas zasigurno su se ljeti našli na plaži pokraj samoniklog bilja zvanog motar, a koji je ujedno izvrsna gastronomska delicija. Motar, ili kako ga još zovu matar ili petrovac, raste na našem priobalju i to u neposrednoj blizini mora, a može ga se naći i na pjeskovitoj i stjenovitoj obali. Većinom se konzumira u primorskim krajevima i na dalmatinskim otocima, a koristi se i u medicini kao diuretik, kod tegoba s mjehurom i želucem

Iznimno je bogat vitaminom C i mineralnim solima. Stoga je koristan u procesu mršavljenja i detoksikacije organizma.

Kakav okus ima motar i kako se priprema?

Sama biljka može narasti i do 50 centimetara, a listovi su joj dugi oko pet centimetara i mesnati. Motar se bere krajem travnja, u svibnju ili lipnju, a postupak branja je kao i kod šparoga. Može se brati i kasnije, ali tada se beru samo listovi. Pri kasnijem branju, u ljeto, više se osjeća eterično ulje unutar ove biljke, pa je i okus drugačiji. Sam okus je teško opisati, a može se reći da je motar slan i vrlo aromatičan, podsjeća na kapar, koromač i šparoge.

Mladi listovi su najsočniji i iznimni aromatični, a mogu se upotrebljavati u salatama, juhama i varivima. Zbog jakog mirisa preporučljivo je kombinirati motar s drugim povrćem. Može se upotrebljavati i kao prilog uz ostala mediteranska jela poput ribe. U Dalmaciji se listovi motara kisele za zimu, a njegovi mesnati listovi se mogu i sušiti. Tada dio eteričnog ulja ispari, pa u jelima ima blaži okus.

Pročitaj recept za inćune s kaparima i motrom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.