Hrana 16. ožujka 2016.

Dobre i loše kombinacije hrane

Losos_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nauči pravilno kombinirati supernamirnice i pojačaj učinak njihove hranjive vrijednosti na svoje zdravlje. Postoje brojne namirnice čija se korist povećava kad se kombiniraju s drugom hranom. Primjerice, uzimanje vitamina C omogućuje bolju apsorpciju željeza iz hrane. Vitamin D i kalcij još su jedna superkombinacija

Dva je bolje nego jedan

Postoje brojne namirnice čija se korist povećava kad se kombiniraju s drugom hranom. Primjerice, uzimanje vitamina C omogućuje bolju apsorpciju željeza iz hrane. Budući da mnoge žene pate od nedostatka željeza, koji izaziva nervozu i pad energije, ova kombinacija postaje posebno važna. U dobre izvore željeza ubrajaju se crveno meso, jaja (osobito žumanjak), masna riba, mahunarke (grah) i zeleno lisnato povrće. Dakle, kad jedeš neku namirnicu iz ove kategorije, svakako uz nju uzmi i neku hranu bogatu vitaminom C. Jedan od najlakših načina da to učiniš jest taj da joj dodaš sok od limuna.

Vitamin D i kalcij su superkombinacija

Vitamin D i kalcij još su jedna superkombinacija. U posljednje vrijeme sve je više osoba kod kojih je primijećen manjak ovog vitamina, neophodnog za odgovarajuću apsorpciju kalcija (za jačanje kostiju i zubi). U najbolje izvore vitamina D ubrajaju se masna riba (sardine i losos), jaja i žitarice. Konzumiraj ih uz namirnice bogate kalcijem – mliječni proizvodi i zeleno lisnato povrće. Nedavno je utvrđeno da čaša crvenog vina, kada se pije uz ribu (osobito losos), povećava unos omega-3 masnih kiselina. Ostale važne superkombinacije uključuju vitamin A (masna riba, jogurt i mlijeko) i cink (govedina, sjemenke bundeve i zobene pahuljice), a zatim i namirnice bogate likopenom (mrkva i rajčica) u kombinaciji sa zdravim masnoćama (maslinovo ulje).

Sjemenke su bolje sa salatom nego sa žitaricama

Važno je napomenuti da zbrajanje nije jedina operacija u matematici prehrane. Neke vrste hrane i pića, kad se istovremeno konzumiraju, mogu umanjiti pozitivan učinak koji imaju pojedinačno. Kava i čaj utječu na sposobnost tijela da apsorbira željezo, a kofein može blokirati apsorpciju kalcija. Zato izbjegavaj istovremeno kombiniranje kave, zelenog i ostalih vrsta čajeva (svi imaju kofeina u sebi) s namirnicama koje sadrže kalcij i željezo. Još jedna tvar na koju treba obratiti pažnju je fitična kiselina koju sadrže sjemenke, jezgričasto voće i žitarice, koje mogu narušiti apsorpciju cinka i željeza.

Nažalost, sjemenke su jedan od glavnih izvora cinka za vegetarijance. Zato preprži sjemenke i jezgričasto voće, čime se smanjuje sadržaj fitične kiseline i pospi ih po salati umjesto da ih kombiniraš sa žitaricama. Dakle, kada kupuješ namirnice u trgovini ili na tržnici, imaj na umu da je najvažniji konačan zbroj, a ne toliko pojedinačni elementi (ma koliko oni bili korisni!), kao i pravi izbor superkombinacije. U matematici prehrane važno je što zbrajaš i što oduzimaš. Pozitivan učinak kave bit će narušen ako je piješ s mlijekom. Također, neke ne baš osobito proslavljene namirnice, kao što je zelena salata, mogu postati i superhrana ako se iskoriste kao prilog odgovarajućem jelu.

Pročitaj prijedloge za četiri doručka koja će ti dati snagu i energiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.