Kombinacija riže i graška je nezaobilazna u gotovo svakoj kuhinji. Sigurno si bar jednom u životu jela rižu u kombinaciji s graškom odnosno riži biži. Nažalost, najčešće se može vidjeti prekuhana riža u vodi i grašak. Marinela ti otkriva kako uspješno pripremiti maneštru s rižotom
Kad se sjetim nekadašnjih školskih obroka, suha prekuhana nekvalitetna riža s graškom iz konzerve…uh grozno. Jedan od razloga zašto ih ni tada nisam htjela jesti je taj što sam bila navikla na okus svježeg graška iz vrta moje mame. Najveći je gušt bio u proljeće otići i vrt i pojesti ga onako svježeg.
Često pripremam maneštru od riži biži kako to tradicionalno rade u Veneciji. Kroz vrijeme sam uvela i nekoliko malih modifikacija po svom guštu u recept. Inače se grašak stavlja na početku, no ja ga radije blanširam zasebno i dodam pred kraj kuhanja te na taj način ostane lijepe zelene boje.
Sastojci za 4 osobe
- 400 g svježe očišćenog graška
- 150 g riže
- 3 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 10 dag pancete
- 40 g sira ribanca ili parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica putra
- peršin
Za goveđi temeljac za rižoto:
- 1 kg goveđih kostiju
- 1 korijen peršina
- 1 pomidor
- 1 poriluk
- 1 luk
- 2 mrkve
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti maneštru s rižotom.
Priprema s guštom- Stavi kuhati temeljac. Na malo maslinovog ulja
kratko poprži goveđe kosti. Zatim ih prelij sa oko dvije i pol litre
vode i dodaj povrće nasjeckano na komade veličine oko 2 cm.
- Temeljac kuhaj oko jedan sat na laganoj vatri dok ne pripremiš ostale
namirnice, a onda izvadi povrće i kosti iz temeljca. Dok se temeljac
kuha odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ
bistar temeljac.
- Očisti grašak od ljuske.
- U veliku posudu stavi da zakuha voda. Kad zakuha dodaj sol tako da voda bude slana kao
more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer
povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4.
- Svježi grašak blanširaj
oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu.
Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Isjeckaj mladi luk na sitno.
- Pancetu nareži na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra.
Kratko je poprži na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvadi
pancetu i u istu posudu dodaj mladi luk. Dinstaj ga dok ne postane
lagano proziran.
- Iskosaj češnjak na sitno. Dodaj luku kad je postao proziran. Promiješaj kratko.
- Zatim dodaj rižu i kratko poprži sa lukom i češnjakom te dodaj goveđi
temeljac (oko litru i pol). Dodaj komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se
iskoristi dio koji se inače baci).
- Kuhaj oko dvadeset minuta na srednjoj vatri.
- Posoli i popapri po želji.
- U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodaj grašak i sve dobro promiješaj.
- Dodaj svježi iskosani peršin.
- Na kraju kuhanja dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj naribani sir
ribanac ili parmezan) neprestano miješajući. Sir će malo zgusnuti juhu.
Na kraju u nju umiješaj komadiće pancete koju si popržio na početku.
- Serviraj toplo.
- Stavi kuhati temeljac. Na malo maslinovog ulja kratko poprži goveđe kosti. Zatim ih prelij sa oko dvije i pol litre vode i dodaj povrće nasjeckano na komade veličine oko 2 cm.
- Temeljac kuhaj oko jedan sat na laganoj vatri dok ne pripremiš ostale namirnice, a onda izvadi povrće i kosti iz temeljca. Dok se temeljac kuha odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ bistar temeljac.
- Očisti grašak od ljuske.
- U veliku posudu stavi da zakuha voda. Kad zakuha dodaj sol tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4.
- Svježi grašak blanširaj oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Isjeckaj mladi luk na sitno.
- Pancetu nareži na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra. Kratko je poprži na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvadi pancetu i u istu posudu dodaj mladi luk. Dinstaj ga dok ne postane lagano proziran.
- Iskosaj češnjak na sitno. Dodaj luku kad je postao proziran. Promiješaj kratko.
- Zatim dodaj rižu i kratko poprži sa lukom i češnjakom te dodaj goveđi temeljac (oko litru i pol). Dodaj komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se iskoristi dio koji se inače baci).
- Kuhaj oko dvadeset minuta na srednjoj vatri.
- Posoli i popapri po želji.
- U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodaj grašak i sve dobro promiješaj.
- Dodaj svježi iskosani peršin.
- Na kraju kuhanja dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj naribani sir ribanac ili parmezan) neprestano miješajući. Sir će malo zgusnuti juhu. Na kraju u nju umiješaj komadiće pancete koju si popržio na početku.
- Serviraj toplo.
Uz ovo jelo dobro će doći čaša nešto laganijeg crnog vina npr. od sorte Merlot.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela