Hrana 25. kolovoza 2013.

Lješnjaci za zdravlje srca

Ljesnjak-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lješnjaci su plodovi grmolike biljke Corylus avelana te se najviše uzgajaju u Europi (Turska, Grčka, Italija, Španjolska). Plod je glatke površine te žuto-smeđe boje dostupan za prodaju s i bez ljuske. Ako se kupuju s ljuskama mogu brže užegnuti, no, ako su vakuumirani te sačuvani na suhom i tamnom mjestu, njihov originalni okus ostat će sačuvan tijekom duljeg vremena

Visokokalorična namirnica

Ulje lješnjaka ima oporan te tipičan okus orašastih plodova. Primijenjen na kožu sprječava njeno isušivanje te se koristi kao bazno ulje u medicini, farmaceutici i u aromaterapiji. Lješnjaci su visokokalorične namirnice s obzirom na to da 100 grama osigurava 628 kcal. Sadrže visoki udio masti (60 posto ), pri čemu većinu čine poželjne mononezasićene masne kiseline. Također, obiluju omega-3-masnim kiselinama koje primjerice doprinose zdravlju srca i normalnom rastu i razvoju mozga.

Snažan antioksidans

Lješnjak je bogat izvor vitamina E, folata, kalija, magnezija, mangana, fosfora te željeza. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu koja dugoročno može dovesti do razvoja kroničnih bolesti. Lješnjaci se također ističu sadržajem prehrambenih vlakna te na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama  za probavni sustav važnih tvari. Svoju primjenu nalaze u kolačima, čokoladama, keksima te se također koriste za proizvodnju maslaca od lješnjaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.