Hrana 10. travnja 2011.

Maslačak čisti krv, a artičoka probavu!

Maslacak
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biljke poput komorača, maslačka, koprive, breze ili preslice pomoći će ti u čišćenju organizma od nakupljenih toksina, pospješiti funkciju jetre, te pridonijeti boljem radu mokraćnog i probavnog sustava

Povremeno treba pročistiti tijelo

Poznata izreka kaže da smo ono što jedemo, međutim isto se tako može reći i da smo ono što pijemo, udišemo i apsorbiramo iz okoliša koji nas okružuje. U naš organizam svakodnevno ulaze toksini i ukoliko sustavi tjelesne eliminacije nisu učinkoviti, može doći do dužeg zadržavanja štetnih tvari. Naša je jetra opterećena zbog čestog konzumiranja masne hrane, neumjerenog konzumiranja alkohola i kave, zbog pušenja i uzimanja lijekova te zbog otrova koje unosimo putem hrane kao što su pesticidi i razni aditivi.

Stoga se povremeno preporuča pročistiti „cijevi“ u našem tijelu kako bi pospješili funkciju jetre, mokraćnog i probavnog sustava, a saveznika u čišćenju najbolje je potražiti u prirodi.

Određene biljne vrste tradicionalno su se pokazale korisnima za provođenje detoksikacije organizma, a vrlo često se proizvode kapsulirani i tekući pripravci za detoksikaciju koji sadrže mješavinu nekoliko različitih biljaka koje se međusobno nadopunjuju svojim djelovanjem. Evo pregleda najpoznatijih „detoks-biljaka“ i njihovih svojstava!

Artičoka za bolju probavu

Od biljaka „čistača“ često se spominje artičoka. Ona sadrži gorke tvari: cinaropikrin, cinarin, različite mineralne sastojke i razmjerno mnogo vitamina A. Ljekovitost joj potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu koje potiču jetru na brže protjecanje žuči, a preporuča se i kod stanja loše probave.

Artičoka obiluje prehrambenim vlaknom inulinom koje djeluje kao probiotik i u crijevima potiče rast korisnih bakterija te tako pomaže uspostaviti povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i zdravlje čitavog organizma. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina. 

Maslačak čisti krv

Pučka medicina u rano proljeće savjetuje konzumiranje salate od maslačka kako bi se „pročistila krv“. Salata koja se priprema od svježeg mladog lišća, ubrana prije cvatnje, i korijena koji se reže na tanke ploške djeluje kao diuretik i pomaže kod žučnih i jetrenih tegoba.

Korijen maslačka, zahvaljujući sadržaju gorkih tvari, terpena i fitosterola, koristi se u fitotrapiji kao učinkovito sredstvo za drenažu jetre. Maslačak također potiče lučenje žuči, a pomaže i kod probavnih problema i slabog apetita. Maslačak posjeduje i blago laksativno djelovanje, a bogat je kalijem, fruktozom i inulinom koji olakšava probavu.

Breza dezinficira mokraćne puteve

Breza se oduvijek cijeni kao drvo života, plodnosti i mudrosti. U organizmu stimulira mokrenje i dobro djeluje na žuč, dezinficijens je mokraćnih puteva jer sadrži prirodne antibiotike jakog djelovanja. Sadrži i flavonoide koji djeluju antioksidativno u organizmu potpomažući oporavak stanica jetre. 

Pirika je diuretik, a kopriva potiče izmjenu tvari

Pirika je biljka iz porodice trava, a slična je pšenici. Pirika je čest sastojak proizvoda za detoksikaciju jer ima diuretično djelovanje, a neka istraživanja na životinjama pokazala su kako može biti od koristi pri sniženju povišenih masnoća u krvi te da pomaže u mršavljenju.

Kopriva je vrlo ljekovita biljka i njeni se listovi koriste za poticanje cjelokupne izmjene tvari. Kopriva se često nalazi u sastavu čajnih mješavina za liječenje gihta i reumatskih oboljenja te žučnih i jetrenih tegoba, a dodaje se i u mješavine namijenjene za proljetne i jesenske kure čišćenja. Znanstvene studije su potvrdile da posjeduje diuretičko i detoksikacijsko djelovanje.

Komorač pomaže probavi

Ova aromatična biljka koja se koristi u kulinarstvu još je od davnina korištena kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje vjetrove u crijevima. Koristi se u kurama za detoksikaciju jer potiče lučenje viška tekućine iz organizma i uklanjanje toksina, a eterična ulja djeluju antiseptički na mokraćni sustav spriječavajući pojavu infekcija.

Aloe verom protiv konstipacije

Aloe vera najviše je prepoznata po svojim snažnim svojstvima za liječenje oštećenja kože. Ova biljka ima antibakterijska svojstva što ju čini odličnim izborom za zaštitu kože. No, uzima li se oralno, aloe vera se pokazala kao snažan čistač i detoksikator.

U organizmu ima laksativni učinak, no valja imati na umu da se aloe vera ne smije uzimati dugotrajno i u velikim količinama kao laksativ jer to može biti štetno. Aloe vera uzrokuje gubitak kalija iz stanica stijenke crijeva zbog čega prekomjerna količina može dovesti do svojevrsne paralize crijeva.

Preslica je dobra za mjehur i bubrege

Preslica je još jedan u nizu biljnih diuretika zahvaljujući sadržaju flavona i saponina i zato je pravilu sastavni dio biljnih čajeva za mjehur i bubrege. Obiluje mineralom silicijem zbog čega se u današnje vrijeme najviše koristi kod problema s vezivnim tkivom i hrskavicom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.