Ovaj keto cheesecake u sebi ne sadržava šećer i zbog toga je idealan desert nakon obilnih i kaloričnih blagdanskih jela.
Cheesecake je jedan od kolača koji će se svidjeti svima. Njegove kiselkaste verzije s limunom, ali i one čokoladne donose rapsodiju okusa. Ova verzija jako je lagana za napraviti, a lagano će ti i "sjesti" što je iznimno bitno nakon svih blagdanskih specijaliteta koje ćeš ovih dana probati.
Sastojci za koru:
- 200 g bademovog brašna
- 1/4 žlice soli
- 4- 6 žlica rastopljene kokosove masti
Sastojci za kremu:
- 600 g krem sira ili domaćeg veganskog krem sira
- 380 grama kokosova jogurta
- 2 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka (neobavezno)
- 160 grama eritritola (šećer ili javorov sirup za "normalnu verziju")
- 25 grama bademovog brašna
Priprema:
- Pomiješaj sve sastojke za koru i izlij ih u kalup za tortu. Pritisni prstima da bude poprilično ravno.
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Napuni, do polovice, bilo koju posudu za pečenje s vodom i stavi ju na donji dio pećnice.
- Krem sir neka bude sobne temperaturu te ga uzmi, zajedno s ostalim sastojcima i stavi ih u blender ili procesor hrane dok se ne napravi glatka smjesa.
- Na vrh pripremljene kore rasporedi nadjev.
- Postavi u sredinu pećnice, iznad posude s vodom.
- Peci 30 minuta i nemoj otvarati pećnicu.
- Kad istekne vrijeme, još uvijek ne otvaraj pećnicu. Isključi ju i pričekaj dodatnih 5 minuta. Zatim izvadi iz pećnice i ostavi na pultu 20 minuta, a zatim preko noći ga stavi u hladnjak, da se stvrdne.
- Vrijeme hlađenja važno je da bi se kolač stegnuo i kako bi se izbjeglo njegovo pucanje. Ostatke čuvaj u hladnjaku 3-4 dana. U slast!