Ovi ljetni kroketi idealna su zamjena za tradicionalne krokete, a odlično je i što se pripremaju u pećnici i ne peku u ulju.
Kroketi od tikvica su idealna grickalica ili prilog jelu te odličan način kako uključili više povrća u svoju prehranu. Pečeni su u pećnici umjesto prženi na ulju te predstavljaju odličnu niskokaloričnu alternativu za klasične krokete. Kroketi od tikvica napravljeni prema receptu Yumne Jawad, autorici bloga Feel Good Foodie, su brzi i jednostavni za pripremu uz samo nekoliko sastojaka, a mogu se napraviti unaprijed i zamrznuti. Ova zdravija verzija kroketa oduševit će i odrasle i djecu, a u nastavku donosimo recept.
Sastojci:
- 2 šalice naribanih tikvica
- 1 jaje
- 1/2 šalice naribanog sira (gouda ili cheddar)
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- Suhi bosiljak, timijan ili drugi začini po želji
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- Papar
- Sol
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
- Stavite naribanu tikvicu na kuhinjsku krpu i iscijedite svu suvišnu tekućinu. Nakon cijeđenja trebala bi ostati barem jedna šalica tikvica.
- Prebacite ocijeđenu tikvicu u posudu te dodajte jaje, sir, krušne mrvice, začine i luk u prahu. Posolite i popaprite po ukusu te zatim sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.
- Žlicom izvadite smjesu i oblikujte male ovalne oblike, slično kao kroketi od krumpira. Trebali biste dobiti oko 16 komada.
- Stavite krokete na papir za pečenje i pecite ih 25 do 30 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Na pola vremena pečenja ih okrenite.
- Poslužite ih tople uz omiljeni umak ili kao prilog meso ili ribi.
Dobar tek!