Budi sigurna da koristiš punomasno kokosovo mlijeko, a neko laganije teksture. Ako želiš, možeš koristiti mahunu vanilije umjesto ekstrakta.
Kremasti sladoled s okusom po želji
Sastojci:
- 1 mahuna vanilije ili ekstrakt vanilije
- konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
- 150 g ksilitola ili eritrola
- prstohvat soli
- 480 g čvrsto tučenog vrhnja
- 1/4 čajne žlice ksantan gume ili nekog drugog zgušnjivača
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 1 žlice votke ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića primjerice ruma
Sastojci za okuse kojima možeš obogatiti osnovnu aromu sladoleda (dodaj samo jedan ili ih kombiniraj):
- 50 g kakaa
- 225 g svježeg bobičastog voća
- komadići tamne čokolade
Priprema:
- Dodaj kokosovo mlijeko, zaslađivač, vaniliju, sol u posudu i zagrijavaj smjesu na vatri srednje jačine. Kuhaj smjesu dok ne dobiješ glatku masu.
- Dodaji ksantan gumu pomalo miksajući smjesu.
- Ostavi smjesu da se ohladi, bit će guste teksture, ali to će se promijeniti.
- Dodaj tučeno vrhnje i miješaj
- Dodaj alkohol ako želiš, ako koristiš veću količinu vanilije nije ti potreban.
- Smjesa bi trebala biti gusta, ali i dalje lagana. Ako je tvoja mješavina iz bilo kojeg razloga suviše gusta, malo je razrijedi s više kokosovog mlijeka.
- Stavi sladoled u kutiju s poklopcem i ostavi u zamrzivaču 4 do 6 sati.
- Prije posluživanja izvadi sladoled 10 do 20 minuta.
- Dodatne okuse ulij u smjesu s kokosovim mlijekom koja se kuha, osim ako se radi o voću. Ako koristiš voće nareži ga i i dodaj na kraju.
Sladoled sa samo 4 sastojke
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka od kokosa iz konzerve
- 1/3 šalice zdravog šećera ksilitol ili eritrol ili nekog drugog zaslađivača
- prstohvat soli
- 1 1/2 čajna žlica ekstrakta vanilije
Priprema
- Miješaj mlijeko, sladilo, sol i ekstrakt vanilije.
- Ako imaš aparat za sladoled, pomiješaj sastojke u njemu.
- Ulij smjesu u posudu za led i zamrznute kocke pomiješaj u blenderu velike brzine.
- Nakon toga sladoled možeš jesti ili ga možeš zamrznuti kako bi dobila čvršću teksturu.
- Zbog nedostatka konzervansa ili stabilizatora, keto sladoled je najbolje konzumirati isti dan kada je napravljen, ali može stajati zamrznut do mjesec dana.
- Odmrznuti prije posluživanja.