Budite sigurni da koristite punomasno kokosovo mlijeko, a ne neko laganije teksture. Ako želite, možete koristiti mahunu vanilije umjesto ekstrakta.
Kremasti sladoled s okusom po želji
Sastojci:
- 1 mahuna vanilije ili ekstrakt vanilije
- konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
- 150 g ksilitola ili eritrola
- prstohvat soli
- 480 g čvrsto tučenog vrhnja
- 1/4 čajne žlice ksantan gume ili nekog drugog zgušnjivača
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 1 žlice votke ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića primjerice ruma
Sastojci za okuse kojima možete obogatiti osnovnu aromu sladoleda (dodajte samo jedan ili ih kombiniraj):
- 50 g kakaa
- 225 g svježeg bobičastog voća
- komadići tamne čokolade
Priprema:
- Dodajte kokosovo mlijeko, zaslađivač, vaniliju, sol u posudu i zagrijavajte smjesu na vatri srednje jačine. Kuhajte smjesu dok ne dobijete glatku masu.
- Dodajite ksantan gumu pomalo miksajući smjesu.
- Ostavite smjesu da se ohladi, bit će guste teksture, ali to će se promijeniti.
- Dodajte tučeno vrhnje i miješajte
- Dodajte alkohol ako želite, ako koristite veću količinu vanilije nije potreban.
- Smjesa bi trebala biti gusta, ali i dalje lagana. Ako je mješavina iz bilo kojeg razloga suviše gusta, malo je razrijedite s više kokosovog mlijeka.
- Stavite sladoled u kutiju s poklopcem i ostavi u zamrzivaču 4 do 6 sati.
- Prije posluživanja izvadite sladoled 10 do 20 minuta.
- Dodatne okuse ulijte u smjesu s kokosovim mlijekom koja se kuha, osim ako se radi o voću. Ako koristite voće narežite ga i i dodajte na kraju.
Sladoled sa samo 4 sastojka
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka od kokosa iz konzerve
- 1/3 šalice zdravog šećera ksilitol ili eritrol ili nekog drugog zaslađivača
- prstohvat soli
- 1 1/2 čajna žlica ekstrakta vanilije
Priprema
- Miješajte mlijeko, sladilo, sol i ekstrakt vanilije.
- Ako imate aparat za sladoled, pomiješajte sastojke u njemu.
- Ulijte smjesu u posudu za led i zamrznute kocke promiješajte u blenderu na velikoj brzini.
- Nakon toga sladoled možete jesti ili ga možete zamrznuti kako biste dobili čvršću teksturu.
- Zbog nedostatka konzervansa ili stabilizatora, keto sladoled je najbolje konzumirati isti dan kada je napravljen, ali može stajati zamrznut do mjesec dana.
- Odmrznuti prije posluživanja.