Hrana 20. svibnja 2016.

Kosa i nokti otkrivaju što ti nedostaje

Lijepa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša su tijela vrlo osjetljiv mehanizam u kojima moraju biti zastupljeni i usklađeni mnogi elementi da bi optimalno funkcionirala. No bez obzira na uloženi trud, katkad naši izbori nisu dovoljni da stanice dobiju sve potrebne vitamine

"Može se dogoditi da nam i uz dobro izbalansiranu prehranu nekih tvari nedostaje jer je hrana danas siromašnija hranjivim tvarima. Također, može se dogoditi i da ih, iako su te tvari zastupljene u našoj prehrani, organizam iz nekih razloga ne može apsorbirati", govori dipl. ing nutricionizma Mirna Trumbetaš.

Manjak selena i bjelančevina primjećuje se na kosi i noktima

Naša sugovornica ističe da je način na koji će se nedostatak nekog vitamina i minerala pokazati na tijelu individualan te da se ne može generalizirati i odmah znati koji je pravi uzrok neke naše tegobe. Taj dio treba prepustiti liječnicima koji će laboratorijskim pretragama utvrditi u čemu je problem. "Ako su nokti krhki, možda je problem u tome da nam nedostaje selena ili bjelančevina, a slično vrijedi i za tegobe s kosom. Kosa i nokti su uvijek nekako povezani s unosom bjelančevina", kaže Trumbetaš iz Centra pravilne i uravnotežene prehrane Nutriteka.

Manjak željeza očituje se i kroz bljedilo kože i sluznice

Promjene na kosi i noktima povezuju se i s manjkom željeza, čiji su najčešći simptomi iscrpljenost, pad imuniteta, bljedilo kože i sluznice, brzo zamaranje, a ponekad i osjećaj jakog lupanja srca. Također, od manjka željeza nokti postaju lomljivi i deformirani, kosa pojačano ispada, a među ženama koje imaju obilne menstruacije relativno je čest nedostatak željeza, pa se osjećaju umorno, a dijelovi tijela postaju slabi i blijedi. Tada treba napraviti krvnu pretragu i u dogovoru s liječnikom uzimati dodatak prehrani.

Popularno vjerovanje da je špinat riznica željeza rezultat je pogreške koju je E. Von Wolf načinio u publikaciji iz 1870., u kojoj je napisao da u 100 g špinata umjesto 3,5 ima 35 mg željeza. Prava je istina da špinat sadrži određene količine željeza, no istodobno sadrži i oksalate, tvari koje otežavaju njegovu apsorpciju, pa ga ljudsko tijelo ne može iskoristiti u najboljoj mjeri. Tijelo najbolje apsorbira željezo iz mesa, a ima ga i u peradi i plodovima mora, no kod većih nedostataka samo hrana ipak neće moći riješiti problem. Prije 18. stoljeća mornari na dugim putovanjima patili su od skorbuta koji je izazivao manjak vitamina C. Shvatili su da im limun i kiseli kupus mogu pomoći da izbjegnu tu bolest.

Pušačima često nedostaje vitamina C

Danas su u opasnosti da će im se dogoditi nedostatak vitamina C najčešće posebne skupine ljudi – pušači i pasivni pušači, potvrdilo je istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition. Stoga, ako pušiš i stalno si umorna, obavezno posjeti liječnika te jedi više paprike, peršina, brokule, jagode i cvjetače koji sadržajem vitamina C nadilaze citruse. Usporedbe radi, 100 g žute paprike osigurava prosječno 183 mg vitamina C, 100 g brokule 90 mg, dok ista količina limuna pruža 77 mg.

Riješi kviz i provjeri koliko zanš o zdravlju noktiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.