Hrvoje Medić poslao nam je recept za kolač od oraha, jogurta i đumbira kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.
Sastojci:
Tijesto
- 200 g omekšalog maslaca
- 100 g meda
- 4 jaja
- 100 g mljevenih oraha
- 1 paketić vanilin šećera
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat mljevenog đumbira
- prstohvat soli
- 150 g glatkog pšeničnog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žlica ruma
- 150 g jogurta
Preljev i posip
- 100 g šećera u prahu
- 4 žlice ruma
- 1 žlica limunovog soka
- 100 g krupnije narezanih oraha
Priprema:- Maslac pjenasto izmuti, dodaj mu jaja i med te miješaj da se sastojci dobro spoje.
- Pomiješaj glatko i integralno brašno s praškom za pecivo, te žlicu po žlicu dodaji u smjesu maslaca, jaja i meda.
- Posoli, ubaci orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir.
- Na kraju umiješaj rum i jogurt.
- Pećnicu zagrij na 180°C.
- Okrugli ili četvrtasti kalup namaži maslacem i lagano pospi brašnom, te u njega ulij tijesto.
- Poravnaj površinu i stavi u vruću pećnicu na oko 30 minuta.
- Provjeri čačkalicom u sredini kolača da li je pečen. Kolač zatim izvadi iz pećnice i kalupa, te ga ostavi na žičanoj mrežici da se ohladi.
- U međuvremenu za preljev izmiješaj šećer u prahu, rum i limunov sok, premaži površinu kolača i pospi nasjeckanim orasima.
- Kad se preljev stisne, kolač nareži i posluži.
Komentar Zdrave Krave: pohvale kuharu koji je izabrao zanimljive začine i na taj način svom kolaču dao osebujan okus. Hrvoje se trudio da manje zdrave namirnice poput običnog brašna kombinira sa zdravijim, poput integralnog brašna. Nastavi tako, a sljedeći put, kolač pokušaj umjesto šećerom zasladiti agavinim sirupom.
- Maslac pjenasto izmuti, dodaj mu jaja i med te miješaj da se sastojci dobro spoje.
- Pomiješaj glatko i integralno brašno s praškom za pecivo, te žlicu po žlicu dodaji u smjesu maslaca, jaja i meda.
- Posoli, ubaci orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir.
- Na kraju umiješaj rum i jogurt.
- Pećnicu zagrij na 180°C.
- Okrugli ili četvrtasti kalup namaži maslacem i lagano pospi brašnom, te u njega ulij tijesto.
- Poravnaj površinu i stavi u vruću pećnicu na oko 30 minuta.
- Provjeri čačkalicom u sredini kolača da li je pečen. Kolač zatim izvadi iz pećnice i kalupa, te ga ostavi na žičanoj mrežici da se ohladi.
- U međuvremenu za preljev izmiješaj šećer u prahu, rum i limunov sok, premaži površinu kolača i pospi nasjeckanim orasima.
- Kad se preljev stisne, kolač nareži i posluži.
Komentar Zdrave Krave: pohvale kuharu koji je izabrao zanimljive začine i na taj način svom kolaču dao osebujan okus. Hrvoje se trudio da manje zdrave namirnice poput običnog brašna kombinira sa zdravijim, poput integralnog brašna. Nastavi tako, a sljedeći put, kolač pokušaj umjesto šećerom zasladiti agavinim sirupom.