Hrana 1627 prikaza 14. siječnja 2013.

Kolač od oraha, jogurta i đumbira

Kolac_Od_Orahao
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvoje Medić poslao nam je recept za kolač od oraha, jogurta i đumbira kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.

Sastojci:

Tijesto

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 100 g meda
  • 4 jaja
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • 150 g glatkog pšeničnog brašna
  • 150 g integralnog brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 žlica ruma
  • 150 g jogurta

Preljev i posip

  • 100 g šećera u prahu
  • 4 žlice ruma
  • 1 žlica limunovog soka
  • 100 g krupnije narezanih oraha

Priprema:

  1. Maslac pjenasto izmuti, dodaj mu jaja i med te miješaj  da se sastojci dobro spoje.
  2. Pomiješaj glatko i integralno brašno s praškom za pecivo, te žlicu po žlicu dodaji u smjesu maslaca, jaja i meda.
  3. Posoli, ubaci orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir.
  4. Na kraju umiješaj rum i jogurt.
  5. Pećnicu zagrij na 180°C.
  6. Okrugli ili četvrtasti kalup namaži maslacem i lagano pospi brašnom, te u njega ulij tijesto.
  7. Poravnaj površinu i stavi u vruću pećnicu na oko 30 minuta.
  8. Provjeri čačkalicom u sredini kolača da li je pečen. Kolač zatim izvadi iz pećnice i kalupa, te ga ostavi na žičanoj mrežici da se ohladi.
  9. U međuvremenu za preljev izmiješaj šećer u prahu, rum i limunov sok, premaži površinu kolača i pospi nasjeckanim orasima.
  10. Kad se preljev stisne, kolač nareži i posluži.

Komentar Zdrave Krave: pohvale kuharu koji je izabrao zanimljive začine i na taj način svom kolaču dao osebujan okus. Hrvoje se trudio da manje zdrave namirnice poput običnog brašna kombinira sa zdravijim, poput integralnog brašna. Nastavi tako, a sljedeći put, kolač pokušaj umjesto šećerom zasladiti agavinim sirupom.

  • Avatar Zdrava1987
    Zdrava1987

    Poklanjam clanicama : http://www.youtube.com/watch?v=Feu0gHezueY

  • Default avatar -
    Kuzinavanje

    Zbog sadržaja integralnog brašna konzistencija biskvita nije ista kao i kod klasičnog, dista je gusto tako da mislim kako nije potrebno mijenjati pola količine pšeničnog brašna pirovim. Npr. ako bi ja mijenjao vrstu brašna onda bi cijelu količinu integralnog zamijenio pirovim brašnom.

  • Avatar mishica
    mishica

    Jooooj, koji sastojci!!! Svaka čast kuharu, vidi se da voli finese! Jogurt kolačima čuda radi, daje sočnost a i štedi masnoću, zato ga jako često koristim. Ovo je jedan veeeliki medenjak u obliku torte, točno kako volim! Baš za ovo vrijeme :) Isprobat ću ovaj recept, koristiti ću bademe jer sam nažalost alergična na orah. Imam pitanje- kako bi pirovo brašno (u omjeru 50:50 sa bijelim brašnom) utjecalo na finoću kolača obzirom da je pirovo malo "teže"?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.