Osvježavajući, a jednostavan. Jogurt mu daje izuzetnu sočnost, a šumsko voće je kruna cijele priče….
Osim što je ovaj kolač pravi užitak za oči, definitivno će te oduševiti i svojim okusom. Sočne jagode i lagani jogurt čine ga neodoljivim guštom za nepce. Idealan kolač za osvježenje u vrućim ljetnim danima!
Sastojci za zobenu koru
- 2 šalice zobi, po potrebi bez glutena
- 2 žličice kukuruznog škroba
- ¼ žličica soli
- 6 žlica maslaca, rastopljenog
- 3 žlice smeđeg šećera
Za slastičarsku kremu od jogurta
- 2 šalice običnog punomasnog jogurta
- ½ šalica šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 3 velika žumanjka
- ¼ žličica soli
- 2 žlice maslaca
- 2 šalice jagoda ili nekog drugog šumskog voća, tanko narezanog
Priprema:
- Napravi koru od zobi: Zagrij pećnicu na 180 °. Stavi zob zatim dodaj kukuruzni škrob i sol. Dodaj maslac i smeđi šećer i miješaj dok se ne sjedine. Premjesti zobenu smjesu u posudu za pite i nanesi ravnomjerni sloj da pokriješ dno i stranice posude. Peci dok kora ne porumeni (može se malo napuhati), oko 20 min.
- Izvadi koru od zobi iz pećnice i izravnaj sloj ako se napuhala. Neka se potpuno ohladi.
- Napravi kremu od jogurta: U srednjem loncu umuti šalicu jogurta, šećer, kukuruzni škrob, žumanjke i sol. Dodaj maslac u lonac i stavi na umjerenu vatru. Kuhaj uz stalno miješanje, dok se maslac ne otopi i smjesa ne zgusne, oko sedam min.
- Makni lonac s vatre i umiješaj preostalu šalicu jogurta. Na ohlađenu koru i tijesto kolača sastruži kremu. Lopaticom zagladi vrh. Pokrij i stavi u hladnjak dok se krema ne ohladi i ne stegne, najmanje dva sata ili preko noći.
- Vrh torte ukrasi nižući jagode ili šumsko voće u krug.