Kitchari (čitaj kičeri) je drevno indijsko jelo koje u sebi sadrži kombinaciju leće, riže, povrća, ljekovitih začina i ghee maslaca. Ayurvedski liječnici ga propisuju za vrijeme detoksa, a pogodan je za sve tjelesne tipove (Vata, Pitta i Kapha). Povoljno djeluje na psihu i tijelo,a posebno se preporučuje za vrijeme bolesti i oporavka te nakon izlaganja naporima.
Recept za kitchari/kitri/kichadi ustupljen iz Ayurvedskog centra New Earth u Zagrebu
Sastojci:
- Mung dal žuti
- Basmati riža bijela
- Malo ghee-a
- Začini
- Povrće po želji: mrkva, peršin, paprika, rajčica itd.
Priprema:
- Sve oprati i izrezati na kockice.
- Uzeti 1 šalicu riže i 1 šalicu dala i dobro oprati.
- Ako se kuha samo za jednu osobu onda preporučujemo uzeti čašu od 0,5 ml.
- U pretis lonac staviti ocijeđeni dal i dodati 10 šalica vode (iste šalice kojima smo mjerili količinu dala).
- U vodu s rižom i dalom dodati ½ žličice kurkume, 1 žličicu svježe izrezanog đumbira, žličicu ghee-a i 1 do 2 šalice izrezanog i opranog povrća.
- Staviti kuhati i kad počne kipjeti poklopiti da se uspostavi pritisak u loncu pa kasnije smanjiti.
- Kuhati 20 minuta.
- Nakon 20 minuta lonac staviti pod hladnu vodu da padne pritisak.
- U gotovi kitchari dodati sol po želji, isjeckani peršin ili svježi korijander te ghee po želji.