Ghee maslac (čita se gi) je pročišćeni maslac. Dobiva se procesom kuhanja maslaca nakon kojeg nestane mast, a proteini i krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom.
Zdrava Krava ti donosi šest glavnih razloga zašto bi ga trebala uvrstiti u prehranu.
- Ghee maslac ima visoku toplinsku točku kuhanja. Zbog toga se ne raspada u slobodne radikale poput drugih ulja. Ti radikali su potencijalno opasni za zdravlje.
- Smanjuje rizik od srčanih bolesti. Novije studije pokazuju kako ghee pokazuje vrlo učinkovito djelovanje na suzbijanje lošeg kolesterola te sprječava rak, začepljenje arterija i dijabetes.
- Pomaže regulaciji tjelesne težine. Još jedna izvrsna dobrobit.
- Poboljšava probavu. Ghee maslac je pun maslačne kiseline. Maslačna kiselina ublažava upale i brine o neprobavljenim dijelovima hrane, a također pomaže zaštititi sluznicu.
- Ghee snižava kolesterol. U krvi i organima.
- Odlično djeluje na zdravlje kože. Ghee maslac je poznat po tome da čisti kožu i daje joj sjaj. Prirodno hidratizira kožu i smanjuje crvenilo na licu. Također pomaže u zacjeljivanju ožiljaka.