Hrana 01. veljače 2018.

Zašto zdrave namirnice ne znače uvijek i zdravu prehranu?

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izašli ste iz trgovine ponosni na sebe jer ste odoljeli svim iskušenjima i kupili samo zdrave namirnice! Plan da se zdravije hranite na putu do kuće izgleda odlično. Za ručak ćete pripremiti povrtnu juhu ili varivo uz komad mesa kojeg ćete ispeći sa strane. Čestitamo!

Ali jeste li se zapitali, koliko dugo ćete kuhati varivo i na kojoj temperaturi? Možda malo pojačate temperaturu da prije bude gotovo? A meso ćete posoliti i ispeći na ulju da dobije ''onu finu boju''? Možda bi mogli ispeći i koji krumpir jer ipak niste kupili kruh… Pa ipak, kruh nije na popisu zdravih namirnica, barem tako svi kažu?!


Vrijeme je da se odmah zaustavite i primite na znanje sljedeće. Naime,  ukoliko i najzdraviju hranu pripremate na pogrešan način (primjerice, prženjem na ulju i visokim temperaturama), ona postaje kancerogena i time uništavate sve njene nutritivne vrijednosti. Istraživanja u Njemačkoj pokazala su da se prilikom obrade namirnica na visokim temperaturama stvara čak 11 otrovnih materija.

 | Author: Zepter Foto: Zepter

Jedna od njih je i akrilamid, kemijski spoj koji prirodno nastaje u namirnicama koje sadrže škrob uslijed termičke obrade na temperaturama iznad 120 °C (najviše prženjem i pečenjem). Akrilamid nastaje u reakciji reducirajućih šećera i aminokiselina (najčešće asparagina). Najveća koncentracija akrilamida ima u prženoj hrani, kao i u hrani pripremljenoj na visokim temperaturama. 

EFSA-in Znanstveni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu (CONTAM) izradio je Znanstveno mišljenje o akrilamidu u hrani u kojem su nanovo potvrdili prijašnje procjene da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod potrošača svih starosnih skupina. Nedavno je i Hrvatska sanitarna inspekcija zabranila uvoz određene vrste keksa i krekera iz dviju susjednih država upravo iz razloga povećane koncentracije ovog kancerogenog spoja. 

S druge strane, akrilamid nije pronađen u namirnicama koje su kuhane, poširane, pripremljene na pari ili na niskim temperaturama, a upravo nam Zepter posuđe omogućava pripremu hrane uz jednostavno kontroliranje procesa kuhanja na niskim temperaturama i bez korištenja ulja. Zepter posuđe čuva sve hranjive sastojke hrane (nutritivne vrijednosti namirnica, vitamine, minerale) te prilikom takve pripreme hrana ne postaje kancerogena.  

 | Author: Zepter Foto: Zepter

Zahvaljujući materijalu 316L od kojeg je posuđe napravljeno, kontroliranoj i niskoj temperaturi pripreme, vrhunskoj preciznosti te mogućnosti kontrole svih parametara procesa kuhanja - Zepter posuđe je najbolje rješenje za pripremu zdrave hrane!


Stoga, iskoristite priliku te po sniženoj cijeni naručite visokokvalitetnu Masterpiece posudu od 4,2 l i osigurajte sebi i svojoj obitelji ukusne i zdrave obroke! Popust možete ostvariti besplatnim učlanjenjem u ClubLive100 koji vam omogućava još mnoštvo pogodnosti i ekskluzivnih ponuda. Ne dopustite da vaše zdrave odluke prilikom izbora zdravih namirnica ''padnu u vodu'' zbog nezdravog načina pripreme te iste hrane.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.