Hrana 02. ožujka 2015.

Ghee - maslac za dugovječnost

Ghee-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ghee odnosno pročišćeni maslac već je tisućama godina u Ayurvedi izrazito cijenjen kao masnoća za kuhanje. Smatrao se čistim i svetim pa je često osim u prehrani korišten i u religijskim ritualima. No, osim gastronomske primjene tradicionalna indijska medicina odnosno Ayurveda gheeju pripisuje brojna ljekovita svojstva

Razdvajanje činjenica od mitova

Za Ghee se smatra da pridonosi dugovječnosti, štiti od raznih bolesti, povećava 'probavnu vatru' i time poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. Vjeruje se i da potiče rad mozga i živčanog sustava, 'podmazuje' vezivno tkivo čineći tijelo fleksibilnijim i uravnotežuje životnu energiju. Ipak moderna znanost nije tako blagonaklona prema gheeju jer ipak je većim dijelom riječ o masnoći, a brojni znanstvenici čak obilato uživanje gheeja povezuju s bolestima srca i krvožilja koje su u porastu u Indiji.

Nutritivna vrijednost

Ghee je, poput maslaca najvećim dijelom masnoća pa i ne čudi da 100 g ove namirnice osigurava oko 717 kcal. Očekivano, prevladavaju zasićene masne kiseline (64 posto), no nije zanemariv ni udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina (25 posto). Kada se usporedi sadržaj kratko i srednje lančanih masnih kiselina prednost ipak ima ghee u odnosu na maslac. Naime, maslac sadrži oko od 12 do 15 postoovih masnih kiselina, dok ih ghee sadrži i do 25 posto. Kratko i srednje lančane masne kiseline se metaboliziraju drugačije od masnih kiselina dugog lanca te se, osim što se vjeruje da mogu povoljno utjecati na zdravlje, ne dovode u vezu s kardiovaskularnim bolestima. Ghee se ujedno ističe sadržajem vitamina E te osobito vitamina A.

Svestrana namirnica

Teza da je ghee svestrana namirnica koja pomaže kod raznih bolesti i općenito pridonosi vitalnosti i zdravlju nije pronašla potvrdu u znanstvenoj zajednici. Štoviše, određena struja znanstvenika obilatu konzumaciju gheeja u Indiji povezuje s povećanom stopom kardiovaskularnih bolesti koja posljednjih godina zahvaća zemlju. No, pažljivom analizom otkriveno je da razlog leži u tzv. vegetarijanskom gheeju (vanaspati) koje se dobiva od djelomično hidrogeniranog biljnog ulja i koji je zbog povoljne cijene zamijenio tradicionalni ghee. Vegetarijanski ghee je bogat trans masnim kiselinama koje se dovode u vezu s povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih žila.

Studije s tradicionalnim gheejom dobivenim od maslaca otkrivaju drugu stranu medalje pa tako postoje saznanja kako umjerena konzumacija ima povoljan učinak na profil masnoća u krvi. Primjerice, studija na miševima objavljena u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry pokazala je da prehrana u kojoj ghee osigurava 10 posto energije ima povoljan učinak na razinu kolesterola i triglicerida. U studiji je otkriveno da ghee može povećati oslobađanje žučnih kiselina čemu se pripisuje povoljan učinak na razinu kolesterola.

Nema štetan učinak

Pregledni rad objavljen 2010. godine u časopisu Ayu ističe studiju na ljudima s psorijazom kod kojih je konzumacija gheeja povezana sa smanjenom razinom kolesterola i triglicerida u serumu. Dodatno, ispitanici su zabilježili i značajno smanjenje ljuštenja i svrbeža kože kao i njen poboljšani izgled. Zaključno, znanstvenici smatraju da umjerena konzumacija tradicionalnog gheeja (do 10 posto ukupnog unosa energije, za osobu koja dnevno konzumira 1800 kcal to je otprilike 4 čajne žličice gheeja) nema štetan učinak na naše zdravlje, čak može i biti korisno. Ipak, kako ni u čemu ne valja pretjerivati tako i pretjerana konzumacija gheeja briše povoljni učinak te može čak povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Domaći ghee

Ghee možeš vrlo lako sama pripremiti kod kuće. Bit će ti potreban neslani visokokvalitetni maslac, najbolje dobiven od krava koje slobodno pasu na livadi. Maslac stavi u lonac i zagrijavaj na laganoj vatri dok se ne otopi. Nakon što se otopljeni maslac zagrije, na površini će se početi stvarati bijela pjena koju treba sa žlicom ukloniti. Nakon nekog vremena maslac će postati proziran i poprimiti orašaste arome. Nakon što se ohladi, ghee procijedi kroz gazu i spremi ga u staklenku. Po želji možeš mu dodati začinsko bilje. Ghee možeš čuvati u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi.

Ghee ima visoku točku dimljenja (205-260°C) što ga čini idealnom masnoćom za pirjanje, prženje i pohanje. Ghee možeš koristiti i za pripremu juha i variva ili pak umaka. I kada je jelo gotovo, za dodatne arome, možeš mu dodati ghee, no naravno, pazi na količinu.

Doznaj više o masnoćama koje ne debljaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.