Isprobajte zdravi, domaći keto kruh bez brašna i kvasca! Glavni sastojci su psyllium i lan...
Donosimo vam recept za zdravi kruh, bez glutena, brašna, kvasca i pšenice, uz dodatak sastojaka poput psyllium ljuskica i sjemenki sezama. Psyllium je veoma zdrav, podmazuje stijenke crijeva te je odličan za probavu.
Priprema ovog kruha je vrlo jednostavna. Uz to ovaj kruh se može narezati na šnite i zamrznuti, a bit će odličan i kao prilog uz jelo ili užina.
Sastojci:
- 50 g mljevenog praha psilijuma
- 1/4 šalice mljevenih lanenih sjemenki
- 140 g bademovog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica morske soli
- 240 ml vode
- 2 žličice jabučnog octa
- 3 bjelanjka
- 2 žlice sjemenki sezama (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
- Pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli. Zakuhajte vodu.
- Suhim sastojcima dodajte ocat i bjelanjke, te sve dobro sjedinite.
- Dodajte kipuću vodu te miksajte sve oko 30 sekundi. Nemojte previše miješati tijesto, konzistencija bi trebala nalikovati plastelinu.
- Navlažite ruke s malo maslinovog ulja i oblikujte tijesto u šest zasebnih kolutića. Stavite ih na podmazan pleh. Na vrh stavite sjemenke sezama.
- Pecite na donjoj rešetki u pećnici 50–60 minuta, ovisno o veličini peciva.
- Gotovi su kad začujete šuplji zvuk pri tapkanju ili lupkanju kore.
- Poslužite s maslacem.
Dobar tek!