Hrana 22. svibnja 2016.

Kako se gube kalij i kalcij iz organizma

Pain
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći uzrok grčeva u mišićima, uz manjak magnezija, mogu izazvati i niske razine kalija. Manjak kalija rijetko je uzrokovan premalim unosom, a češći je uslijed njegova izbacivanja iz organizma zbog prekomjernog znojenja, proljeva, povraćanja i gubitka tekućine. Najbolji prirodni izvori kalija su slatki krumpir, banane, avokado i kokosova voda

"Manjak kalcija može izazvati probleme s kostima, pa i osteopeniju te osteoporozu. No zna se da se kalcij neće apsorbirati bez prisutnosti vitamina D. I drugi minerali i vitamini djeluju zajedno jer su tako prisutni i u hrani pa ih je i najbolje uzimati u cjelovitoj i izbalansiranoj prehrani", kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Kad nedostaje vitamin A koža postaje suha

Slaba i lomljiva kosa bez sjaja te različiti problemi s vlasištem mogu upućivati na to da ne jedeš dovoljno bjelančevina, ali i da ti možda nedostaje vitamina A. Manjak ovog vitamina pokazat će se i na koži koja će postati suha te podložna upalama. Za lijepu i njegovanu kožu zaslužan je i vitamin E koji sudjeluje u sintezi kolagena, ubrzava zacjeljivanje rana te ublažava oštećenja nastala UVA i UVB zračenjem. I prema noktima se može prepoznati stanje organizma - manjak vitamina A i kalcija glavni je krivac za lomljive i krhke nokte.

Vitamin C ipak nije svemoćan

Revizijom 30 istraživanja koja su se bavila ulogom vitamina C u sprečavanju i liječenju prehlade pokazalo se da unos 1 g vitamina C dnevno tijekom nekoliko mjeseci ne dovodi značajno do blagotvornog djelovanja na učestalost prehlade.

"Točno je da gubici vitamina ovise o načinu obrade (temperatura, prisutnost kisika, svjetlo, voda, pH, trajanje termičke obrade) i vrsti namirnice, no gubici sigurno nisu stopostotni. Kulinarsku obradu najteže podnosi vitamin C, a njegov gubitak se može minimizirati tako da se povrće kuha u što manje vode", kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać.

Povrće koje je zdravije kuhano

Kuhanje ne smijemo promatrati samo kroz prizmu gubitaka nutrijenata jer neki za zdravlje vrlo vrijedni antioksidansi, poput beta-karotena (mrkva), likopena (rajčica), luteina (špinat) i drugih karotenoida, imaju bolju iskoristivost ako ih unosimo putem kuhanih namirnica. Kako bismo iskoristili sve blagodati koje nam povrće nudi, najbolje je jesti i kuhano i svježe povrće.

Gotovo je nemoguće organizmu osigurati adekvatne količine vitamina A (osobito tijekom trudnoće) jedući samo povrće i voće bogato beta-karotenom. Kako bi se zadovoljile potrebe na vitaminu A potrebno je posegnuti za hranom bogatom vitaminom A u obliku retinola, a to su redom meso (osobito jetra), riba, mlijeko i mliječni proizvodi te jaja.

Pročitaj više o utjecaju nedostatka vitamina na zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.