Hrana Analizirali smo 13. rujna 2016.

Korisni savjeti: Kako pravilno čuvati zimnicu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrlo je važno da se faza pasterizacije, odnosno sterilizacije provede pravilno jer ti procesi osiguravaju dugotrajnost zimnice. Sterilizacija proizvoda može se vršiti kuhanjem u pari, ulijevanjem ugrijane zimnice u vruće staklenke ili zagrijavanjem u pećnici.

Domaće konzervirano povrće se uvijek puni u neoštećene staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti. U tu svrhu mogu se koristiti one sa metalnim poklopcem na navoj, staklenim poklopcem s gumom i metalnim zatvaračem ili se mogu prekriti celofanom koji se prethodno sterilizira alkoholom.

Prije punjenja zimnice, posude se također steriliziraju, na način da se prvo operu u vrućoj vodi, a zatim se suše u pećnici na 50 stupnjeva s otvorom okrenutim prema dolje.

Izrada zimnica po uzoru na naše bake, ponovno je u modi!

Suh, mračan i hladan prostor na temperaturi između 6 i 12 stupnjeva

Kako bi pripremljena zimnica bila sigurna za konzumaciju tijekom cijele godine, potrebno ju je skladištiti na suhom, mračnom i hladnom prostoru, najbolje na temperaturi između 6 i 12 stupnjeva.

Od velike je važnosti i korištenje čistoga pribora pri vađenju povrća, u cilju izbjegavanja bilo kakve kontaminacije, a nakon što se pojedina staklenka otvori treba se čuvati u hladnjaku.

Saznaj nutritivnu vrijednost različitih zimnica!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.