Hrana Analizirali smo 25. kolovoza 2022.

Utjecaj piva na zdravlje i kako se stvorio mit o pivskom trbuhu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pivo među pet najpopularnijih pića na svijetu. S obzirom na to da više od 90 posto njegova sastava čini voda, lako ga možemo smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. Često se mogu čuti vjerovanja da konzumacija piva može uzrokovati 'pivski trbuh', pridonijeti opuštanju psihičke napetosti te poticati stvaranje majčina mlijeka i jačanje dojenčeta. Saznaj što je od navedenog istina

Česi su prvaci po godišnjem broju ispijenih litara piva. Oni prosječno godišnje popiju 156 litara, a Hrvati piju dvostruko manje - 79 litara po glavi stanovnika. Po tome smo slični prosječnom Amerikancu. Pivo je produkt vrenja posebno pripremljene otopine proklijalog ječma s pivskim kvascem, kojemu se za postizanje boljeg okusa i mirisa dodaje hmelj. S obzirom na to da više od 90 posto piva čini voda, lako ga možemo smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. 

Pivo ne sadrži masnoće, ima malo bjelančevina, a njegovi ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Pivopije nerijetko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako tako unose važne vitamine B skupine. Zaista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B skupine koji ostaju u pivu. Vitamini B skupine koji su zastupljeni u pivu su folna kiselina, B12, B1, B2, B3 i vitamin B6. Neki od vitamina ove skupine u jednoj litri piva zastupljeni su količini koja zadovoljava dnevne potrebe

Sastojci za pivo

Pivo sadrži i brojne minerale i elemente u tragovima. Njihova količina ovisi o podrijetlu sirovina, metodama pripreme i proizvodnom procesu. Vremenski uvjeti i sastav tla na kojem se uzgajaju ječam i hmelj imaju veliku ulogu u mineralnom sastavu piva. Prisustvo minerala, poput željeza, kroma, bakra, silicija, natrija i kalija svakako je dobro svojstvo. Posebice je povoljan omjer natrija u korist kalija, što je preduvjet za ravnotežu tekućine u organizmu i sprečavanje povišenja krvnog tlaka

Sadržaj silicija posebno je važan jer ovaj mineral rijetko nalazimo tako dobro zastupljen u hrani, a poznata je uloga silicija u održanju zdravlja i ljepote kože te čvrstih kostiju. Ovaj alkoholni napitak sadrži i cijeli spektar biološki aktivnih tvari iz bilja, posebno hmelja i ječma. Među tim fitokemikalijama nalaze se polifenoli, poznati po antioksidativnom djelovanju te kao čuvari srca i krvnih žila. No, najviše nade pobuđuje ksantohumol, fitokemikalija iz hmelja koja predstavlja gorku i aromatičnu tvar u pivu i ima antikarcinogeno djelovanje, a ujedno doprinosi zaštiti od gubitka koštane mase, posebice u žena. 

martini Možda te zanima... Deblja li alkohol i koliko kalorija sadrže omiljena pića Hrana

Deblja li pivo?

Često se može čuti vjerovanje da će konzumacija piva uzrokovati 'pivski trbuh'. Osim što taj urbani mit intrigira ljude, tom se temom već godinama bave i brojna znanstvena istraživanja. U uglednom časopisu Nutrition Reviews objavljen je skup svih istraživanja koja su se bavila unosom piva i povezanošću s većim opsegom struka i debljinom. U razmatranje su uzeli 35 opservacijskih i 12 eksperimentalnih studija. Studije su pokazale kako nema dokaza da umjeren unos piva (

Nasuprot tome, u populaciji koja konzumira više od 1 litre piva dnevno ili više od 4 litre tjedno izgledno je nakupljanje kilograma u predjelu struka i općenito suvišnih kilograma, posebice kod muškaraca. Naime, populacijske studije provedene u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u gdje je prosječna konzumacija piva visoka, pokazale su da su one osobe koje piju više od 1 litre piva dnevno prosječno teže više. Međutim, ista povezanost uglavnom nije utvrđena kod žena vjerojatno stoga što žene općenito rijetko redovito piju veće količine piva.

Činjenica je da pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko i nema nikakvih skrivenih spojeva koji bi poticali debljanje ili nastanak pivskog trbuha. Preveliki unos bilo koje namirnice ili pića vodi gomilanju masnog tkiva i ugrožava vitku liniju. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u pivu ponekad pretjeruje jer se smatra 'tekućom hranom', a poznato je da tekuće kalorije ne osiguravaju jednaki osjećaj sitosti kao kruta hrana. Nadalje, znanstveno je dokazano da su prehrambene navike pivopija manje u skladu s nutricionističkim preporukama. 

Iako to nije pravilo, strastveni pivopije bi trebali više pažnje pokloniti konzumaciji voća, povrća i kvaliteti masnoća u prehrani i manje uživati u grickalicama, prženoj i masnoj hrani, kobasicama i fast food-u. Na postojanje 'pivskog trbuha' utječe jedino količina piva ili bilo kojeg drugog pića ili hrane koju konzumiramo, ali i način života. Ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenje masti u predjelu trbuha uslijed konzumacije piva. Drugim riječima, ako se pridržavaš preporuka, nema rizika od povećanja tjelesne mase ili pojave trbuščića.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Razne vrste piva

Kako pivo utječe na zdravlje

Zdravstveni autoriteti navode da pivo pomaže opuštanju psihičke napetosti i koristi dobrom snu. Umjerena konzumacija piva – najviše jedno malo pivo dnevno za žene i dva mala piva za muškarce - pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice. Smatra se da je za taj učinak osim sadržaja alkohola odgovoran i hmelj koji se već stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje.

Više znanstvenih studija ukazalo je na povoljan učinak umjerene konzumacije piva kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, a razmatra se pozitivan učinak i na maligne bolesti, simptome menopauze, osteoporozu te dijabetes. Pivo sadrži brojne zaštitne tvari, primjerice feruličnu kiselinu i polifenole, s dokazanim kemopreventivnim učinkom, što ukazuje na potencijal zaštite od malignih bolesti. Ranije spomenuta supstanca, ksantohumolom, u tijelu suprimira molekule koja kataliziraju napredovanje karcinoma. Humulon, gorka tvar iz hmelja ometa angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) koja se veže uz progresiju tumora. 

Dodatno, ksantohumol štiti i koštanu masu i može pridonijeti prevenciji osteoporoze. Istraživanja pokazuju pozitivan učinak ksantohumola na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti). Učinku te tvari pridonosi i sadržaj silicija koji ima bitnu ulogu u izgradnji kostiju i održavanju čvrstoće. Pivo se istražuje kao potencijalna pomoć u prevenciji dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti, demencije, a novija istraživanja povezala su konzumiranje piva s dugovječnošću

Možda te zanima... "Popit ću samo jedno piće": Zašto je teško stati nakon prvog? Zdravlje

Pivo za dojilje, da ili ne?

Još početkom 20. stoljeća narodnom medicinom poticalo se dojilje na unos piva za 'poticanje stvaranja mlijeka i jačanje dojenčeta'. U narodnoj predaji i danas pivo slovi kao piće za poticanje laktacije, a i moderna znanost potvrdila je da pivo potiče stvaranje prolaktina – hormona važnog za stvaranje majčinog mlijeka. Međutim, danas se smatra da preporuka pijenja pive za dojilje nije opravdana jer se alkohol izlučuje u mlijeku i ujedno mijenja okus mlijeka pa dojenče u konačnici popije manje mlijeka. Zanimljivo je da su istraživanja pokazala kako dojenčad popije više mlijeka kada majka pije bezalkoholno pivo u usporedbi s alkoholnim. Umjerene količine niskoalkoholnog ili bezalkoholnog piva mogu biti korisne.

Uzmemo li u obzir sve ove dobre strane, čini se da umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje. Valja naglasiti da je ključna riječ 'umjereno', a pritom se tu misli na 3-6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene!

Možda te zanima... Deset dugoročnih posljedica pijenja alkohola Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.