Hrana 24. svibnja 2024.

Kako napraviti popularni somun od svježeg sira, lakše je nego što mislite

Foto: instagram/mylowcarbideas
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako pratite objave na TikToku, onda ste sigurno naletjeli na najnovije viralno ludilo za hranom: somun od svježeg sira. To je klasičan somun s dodatkom bjelančevina i s niskim udjelom ugljikohidrata koji je toliko ukusan koliko i jednostavan za napraviti

Ovaj je recept s razlogom postao jako popularan jer na fantastičan način možete šalicu skromnog svježeg sira pretvoriti u bazu koju možete obogatiti beskrajnim kombinacijama preljeva. Možete ga kombinirati sa slatkim i slanim preljevima, preljevom od karameliziranog luka do preljeva kakvi su na pizzama.

No, prije nego što zaronimo u čari somuna od svježeg sira, sigurno se pitate – može li pečeni svježi sir stvarno biti dobar? Apsolutno! Ključ leži u blendanju dok ne postane gladak, stvarajući kremastu, mazivu teksturu koja se lijepo veže nakon pečenja.

Dakle, odbacite aplikaciju za dostavu i žudnju za pizzom prepunom ugljikohidrata. Pripremite zdravi somun bogat proteinima koji je spreman za manje od 40 minuta!

Sipak_ Možda te zanima... Šipak i svježi sir su idealan par Hrana

Sastojci:

  • 1 šalica punomasnog svježeg sira (ocijeđenog)
  • 1/4 šalice bjelanjaka (otprilike dva velika jaja)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice soli
  • prstohvat crnog papra
  • 1/2 žličice nasjeckanog luka
  • 1/2 žličice sezama
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Možda te zanima... Torta od limuna bogata borovnicama sa sočnom kremom od sira i bijele čokolade Hrana

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C, obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. U blenderu pomiješajte ocijeđeni svježi sir, snijeg od bjelanjaka, prašak za pecivo, češnjak u prahu, sol i papar. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto, stružući sa strane prema potrebi. Pomiješajte nasjeckani luk i sjemenke sezama.
  3. Izlijte smjesu svježeg sira na pripremljeni lim za pečenje, rasporedite je u tanki, ravnomjerni sloj (debljine otprilike 1 – 1,5 cm ). Špatulom izravnajte sve neravnine.
  4. Pecite 35-40 minuta, ili dok rubovi ne porumene, a sredina se ne stegne.
  5. Ostavite da se somun malo ohladi prije posluživanja. Ukrasite svježim peršinom.
Možda te zanima... Prženi svježi sir u koji možeš stavljati začine po želji Hrana

Kako nadjenuti somun od svježeg sira

A sada zabavni dio: dodaci! Iako svoj domaći kruh možete koristiti kao omotač sendviča za brz i zdrav ručak ili kao sredstvo za svoje omiljene umake, također je izvrstan kao alternativa tijestu za pizzu zbog niskog udjela ugljikohidrata. Evo nekoliko ideja s čim možete spremiti somun:

  • pesto sa sušenim rajčicama i mozzarellom
  • pečeno povrće s kozjim sirom.
@healthylittlepeach The viral cottage cheese flatbread blew my mind. It grossed me out when I first saw it, but now that I’ve tried it, it’s AMAZING! Thanks @healthymumway for creating this amazing recipe. I also sqw @Shredhappens version. 10/10! 1 cup cottage cheese 2 eggs 1/2 tsp garlic powder 1/2 tsp onion powder 1.5 tsp Italian seasoning -Add to a blender or food processor. Blend well. Line a small baking pan with parchment paper. Pour the cottage cheese mixture in and spread out evenly. -Bake on 350F for 40 minutes! -Use as bread and build a sandwich! I am using Tzatziki, chicken, tomatoes, arugula and red onion! #cottagecheese #cottagecheeseflatbread #healthyrecipes #lowcarbrecipes #viralrecipe ♬ original sound - Mac

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.