Ova torta od limuna sadrži mnoštvo borovnica u svakom sloju, a kiseli okus voća savršeno se spajaju sa kremom od krem i svježeg sira te slatkom bijelom čokoladom.
Sastojci:
Za tortu:
- 230 g brašna po izboru (možete pomiješati pšenično brašno, bademovo brašno i 3 žlice kokosovog brašna)
- 50 g brezinog šećera (ili običnog bijelog šećera)
- 1 žlica limunove korice
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 220 ml mlaćenice
- 2 jaja
- 40 g meda
- 50g otopljenog kokosovog ulja (ili bilo kojeg drugog ulja)
- 3 žlice soka od limuna
- šaka borovnica (svježih ili smrznutih)
Za kremu:
- 2 žlice krem sira
- 3 žlice svježeg sira
- 50g bijele čokolade (možete i izostaviti)
- 150 g smrznutih borovnica
- 2 žličice kukuruznog škroba pomiješane s 2 žlice vode
Za mrvičasto tijesto:
- 50 g brašna po izboru
- 1 žlica hladnog maslaca
- 2 žličice šećera
Priprema:
Za tortu:
- Pomiješajte sve suhe sastojke u velikoj zdjeli, a drugoj sve mokre. Mokre dodajte u suhe i miješajte dok smjesa ne postane glatka pa dodajte borovnice.
- Napravite mrvičasto tijesto tako da umijesite sve sastojke.
- Premjestite tijesto u malu okruglu tepsiju (18 cm), poravnajte vrh i dodajte mrvičasto tijesto i još malo borovnica na vrh.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Pustite da se torta potpuno ohladi.
Za kremu:
- Otopite čokoladu u vodenoj kupelji ili mikrovalnoj pećnici.
- Pomiješajte krem sir i svježi sir, ali nemojte previše miješati jer će smjesa postati tečnija. Zatim umiješajte otopljenu čokoladu. Stavite kremu u hladnjak na 30 minuta.
- Za to vrijeme skuhajte borovnice s malo vode. Nakon što zavrije voda dodajte kukuruzni škrob (otopljen u malo vode). Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Sastavite tortu tako što ćete prerezati tortu od limuna na pola i na donju polovicu dodajte kremu u koju ćete dodati još borovnica po želji. Stavite drugu polovicu torte preko i zagladite rubove.