Hrana 19. kolovoza 2013.

Izbjegni gladovanje i prejedanje

Anorek-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Nina ima anoreksiju, odnosno poremećaj u prehrani i ne zna kako da se udeblja. Ne može procijeniti veličinu normalnog obroka pa je zanima kako da se hrani da dobije na težini, ali da ne uđe u drugu krajnost - prejedanje. Nutricionist Nenad Bratković savjetovao joj je da prestane gledati veličine porcija te da jede od 7 do 10 manjih obroka dnevno i da uz svaki obrok pije tekućinu

Kako se udebljati?

''Imam problem s poremećajem u prehrani, odnosno imam anoreksiju. Trenutno imam 40 kilograma, a visoka sam 164 centimetra. Pokušavam se udebljati. Znam da trebam jesti više, kaloričniju hranu, no moj je problem taj što ne znam procijeniti veličinu normalnog obroka i koliki bi moj dnevni unos kalorija trebao biti da dobijem na težini, a da ne uđem u drugu krajnost odnosno prejedanje. Naime, bila sam upozorena od liječnika da moram paziti s unosom kalorija da ne dobijem prebrzo na težini i da uzimam više tekućine. Molim Vas za savjet, kolike porcije moram jesti i koliko obroka dnevno? Hvala Vam unaprijed'' pitala je naša čitateljica Nina.

Vrlo česti i redoviti manji obroci

Prvo što bi trebala napraviti je prestati gledati veličinu porcije. Ne brini hoćeš li unijeti dovoljno ili pak previše kalorija, već je važno da se pobrineš da imaš vrlo česte i redovite manje obroke. Dakle, pokušaj imati od 7 do 10 manjih obroka na dan. Npr. svakih sat vremena jedi manje obroke, uz koje uvijek pij tekući napitak: kakao napitak s medom, voćni sok (s maltodekstrinom kao hranom za posebne potrebe koji možeš kupiti u ljekarni), čokoladno (sojino) mlijeko, itd.

Porcije neka slobodno budu manje, ali česte, dakle npr. ručak podijeli na od 2 do 3 obroka koja ćeš pojesti tijekom dva sata u više navrata. Obroci na početku neka budu polutekući (frapei, smoothiji s voćem, medom, keksima i dodatkom sojinih izolata u prahu), pileće juhe s povrćem i sitnom tjesteninom ili rižom. S time ćeš i hranom unijeti preporučeni dnevni unos tekućine.

Ne važi hranu!

Svakako u obrocima kombiniraj npr. pileće meso u kombinaciji s rizi-bizijem. Nešto kasnije uključi u prehranu grahorice (grah, bob, leću, grašak). Od koristi ti mogu biti i orašasti plodovi, zašećereni orašasti plodovi (bademi, orasi) i suho voće (zašećereni ananas, banana čips). Hranu nemoj vagati, naročito ne kriške kruha, već pojedi pola kriške pa u sljedećem navratu ponovno pola kriške kruha.

Kod tebe nije cilj napraviti 'dijetu za debljanje' nego postupno učiniti tvoju dijetu ili prehranu jednaku prosječnoj osobi, kako bi ona mogla izvršavati funkciju da tvoje energetske i nutritivne potrebe budu u potpunosti zadovoljene, a da tvoja kilaža raste.

Sedam činjenica o brojanju kalorija doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.