Hrana 20. studenoga 2012.

Kako doručkuju drugi narodi?

Palacinkeu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pročitaj što se doručkuje u raznim zemljama svijeta. Neki doručkuju zdravo poput Turaka koji jedu ovčji sir, svježe paprike, masline, ajvar i ušećereno voće, dok se engleski doručak smatra najnezdravijim na svijetu jer se sastoji od pohanog kruha, kobasice, pržene slanine i graha

Doručak od Irana do Britanije

U mnogim zapadnim zemljama palačinke su najčešći izbor za doručak, dok je na Istoku omiljen pilav - riža s povrćem ili piletinom.

  • Iran, je golema zemlja velike islamske tradicije, u kojoj se uobičajeni doručak sastoji od nekoliko vrsta pilava tj. riže s komadima kuhanog povrća i prelivom od piletine. Jelu se dodaje sok od limuna, a poslije jela se pije čaj. Jelo se servira u tepsiju i na sredinu sobe, a okolo sjedaju ukućani i jedu.
  • Kineski doručak se dosta razlikuje od svih spomenutih. Naime, oni jedu špagete s kineskim zeljem i umakom za koji se pretpostavlja da bi mogao biti od svinjskog mesa ili soje. Doručak je kalorijski bogat i sigurno može pokriti glad polovice dana. Uz jelo se ne pije ni kava ni čaj.
  • Turski doručak je svakako jedan od najzdravijih jer se servira ovčji sir, svježe povrće (paprike), masline, ajvar i ušećereno voće. Za one koji su više gladni, servira se pilav od riže i povrća.
  • Egipatski doručak je svakako vrlo specifičan tj. sastoji se od kuhanih jaja i povrtne salate u umaku od vrhnja, a sve je začinjeno začinskom paprikom. Poznato je da Egipćani koriste umjesto kruha lepinje što je slučaj i u nekih drugim islamskim zemljama.
  • Bolivija ima doručak koji se dosta razlikuje od ostalih zemalja: to su zapečeni "čamci" od tijesta nadjeveni sirom i tropsko voće papaja. Mogli bismo reći prilično zdrav (prirodni) doručak pogotovo kad se uzme u obzir da je najveća površina zemlje pod džunglom.
  • Brazilski doručak sličan je europskom tj svježe pecivo, sir, narezana šunka, maslac i džem od tropskog voća. Uz to se servira kava ili čaj. Brazilci svoj stol za doručak u pravilu ukrašavaju cvijećem što je svakako lijep običaj.
  • Doručak u Venecueli nije previše raskošan u ponudi, ali je zanimljiv. Tijesto oblika dječje stopice je nadjeveno sirom. Uz to se nudi miješana povrtna salata. Nije jasno pije li se kava ili čaj.
  • Mađarski doručak se ne može ni zamisliti bez pogačica s maslacem koje mogu ali ne moraju biti odozgo zapečene s žumancem. Pogačice mogu imati razni nadjev tj slatki ili slani. Uz to se pije kava a rijetko čaj.
  • Švedski doručak se sastoji od palačinki s džemom od višanja i uz to se pije mlijeko, jogurt ili čaj. Doručak je vrlo lagan i tek pokriva temeljne kalorijske potrebe.
  • Engleski doručak spada svakako u najnezdravije na svijetu jer se sastoji od pohanog kruha, kobasice, pržene slanine i graha. Poslije toga se pije čaj s mlijekom. Doručak je kalorijski toliko bogat da bi mogao biti ručak.

I ti možeš napraviti ukusan i neobičan doručak s palačinkama. Recept ti donosi Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.