Hrana Hrana kao lijek 18. kolovoza 2016.

Jesi li znala da svi dijelovi kupine imaju ljekovita svojstva?

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi dijelovi kupine su ljekoviti, plodovi pomažu kod slabokrvnosti, štite vid i jačaju imunološki sustav. Listovi djeluju antibakterijski, a u narodnoj medicini koristi se i korijen.

  • Kupine se ubraju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.
  • Antioksidansi sudjeluju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na tako pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).
  • Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluju protuupalno. Stoga si kod glavobolje možeš pomoći, ako pojedeš zdjelicu svježih kupna.
  • Listovi kupine imaju antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje.
  • Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka se također koristi protiv vaginalnog iscjetka, a poznata je po poticanju iskašljavanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.