Hrana Hrana kao lijek 25. kolovoza 2020.

Ako te boli glava, pojedi zdjelicu kupina!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi dijelovi kupine su ljekoviti, plodovi pomažu kod slabokrvnosti, štite vid i jačaju imunološki sustav. Listovi djeluju antibakterijski, a u narodnoj medicini koristi se i korijen.

  • Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kofeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.
  • Antioksidansi sudjeluju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te tako pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).
  • Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluju protuupalno. Stoga si kod glavobolje možeš pomoći, ako pojedeš zdjelicu svježih kupina.
  • Listovi kupine imaju antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma.
  • Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka je također poznata po poticanju iskašljavanja.
Možda te zanima... Maline: Idealno ljetno voće za mršavljenje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.